Az egyik legnépszerűbb téli sport, amihez nem kell külföldre utazni és minden áron felszerelést venni, ez tagadhatatlanul a korcsolya. Kicsik és nagyok egyaránt félhetnek az első jégre lepéstől, hiszen a biztos, jól megszokott talaj eltűnik a lábuk alól. A bizonytalanság miatt, kár lenne kihagyni a megannyi szabadtéri korcsolyapályát, amit kifejezetten a téli időszakra hoztak létre. Hogyan kell elkezdeni a jégkorcsolyát?

Nemcsak mint sportág, hanem mint egy kihagyhatatlan téli szórakozás és kikapcsolódásként jelenhet meg mindenki életében a jégkori és feledhetetlen élményekkel tér haza a család egy-egy órácska jégi móka után. Ahhoz, hogy ne csak a kellemetlen esésekre és lila foltokra emlékezzünk, először el is kell valahogy kezdeni.

Ha követed az általunk összegyűjtött következő 10 pontot rövid idő alatt uralni fogod a jeget!

  1. Lábra állni esés után: Első lépésként, fel kell térdelni, majd az egyik térdet felemelve, rátámaszkodva mindkét kézzel, könnyebb felállni.
  2. Helyes testtartás: A legkönnyebben úgy sajátítható el a helyes testtartás, ha két kézzel a térdeidre támaszkodsz és a fejedet nem lógatod, hanem előre nézel. Így, biztosabban állsz, kevesebbet fogsz esni, és ha mégis esnél, akkor sem hanyatt.
  3. Stabilitás gyakorlása: Az előbbi testarttást felvéve, a kezedet magad elé nyújtva egyenesen próbálj meg leguggolni.
  4. Lábemelés: A palánkba kapaszkodva, több gyakorlat is végezhető, például az apró lábemelések hátrafelé, amivel megtapasztalhatod, megszokhatod, milyen jégen állni.
  5. Egyensúlyfejlesztés: Miután ezt már tökéltesre fejlesztetted, ugyanezt próbáld meg úgy, hogy egy-egy pillanatig nem kapaszkodsz a palánkba, ezáltal megtanulod az egyensúlyod megtartani, az időt pedig emelheted, addig ez természetessé nem válik.
  6. Csúszás: Még mindig a palánk mellett maradva, felvéve a helyes testtartást, az egyik lábad korcsolyájának élét, a palánk széléhez támasztva, a másik lábaddal próbálj meg előre csúszni, majd visszahúzni magad.
  7. Szökdelés: Aprókat szökdelve, megtapasztalod, milyen talpra esni, így hatalmas önbizalmat szerezhetsz.
  8. Rollerezés: Ezután megpróbálhatsz elszakadni a palánktól, az egyik térded helyezd előre támaszkodj rá, ezt a lábat nem szabad felemelni, csak a másikkal szabad hajtani magad.
  9. Segítséggel: Kérd a kísérőd segítségét, fogja meg az egyik kezed és mostmár mindkét lábadat használva együtt korcsolyázhattok, ám ameddig segítség kell, nem érzed magad biztosnak, soha nem szabad húzni, csak támasztani téged.
  10. Segítség nélkül: Miután ezt párszor megismételtétek és szinte már csak biztonságképpen fogják a kezed, akár már el is engedheted és kezdődhet is a szórakozás!

10+1. Esni is tudni kell! Az esetleges esések ne szegjék kedved, hiszen esni is meg kell tanulni, majd utána azokból felállni. Tanulj meg magadon is nevetni!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!