Hiába a téves elképzelés, a gyerekek élete is lehet stresszes. Ők is megélik a nehézségeket, kisebb- nagyobb viharokat az életükben. Amellett, hogy megkönnyíti az ő életüket, lelküket is, még számos pozitív hatása van a fejlődésükre.

Napjainkban, már nem számít szokatlannak férfiaktól, nőktől, hogy jógáznak, hiszen, a stresszes, rohanó világban sok ember nyugalomra lel közben. Azonban, arról már ritkább hallani, hogy gyerekek is gyakorolják ezt a fajta kikapcsolódást, akár a szülőkkel, akár a saját korcsoportukkal együtt.

Fontos, hogy nem lehet csak úgy a közepébe vágni. Négy éves korig az a legideálisabb, ha a szülő segítségével nyújtó mozdulatokat végeznek. Utána már lehet korosztályuknak megfelelő csoportba vinni őket, ahol már önállóan képesek a testhelyzetekbe beállni. Ez az időszak ideális ahhoz, hogy játékos formában elsajátítsák a jógapozíciókat, a koncentrációs és légzőgyakorlatokat, miközben élvezik az órákat és szocializálódnak.

Miért érdemes jógát választani a gyerekek számára? Mert erősödnek az izmaik, javul a tartásuk és nő a kitartásuk, akaraterejük is, hiszen itt fontos megjegyezni, hogy minden gyermek a saját képességének megfelelően fejlődik. Elengedhetetlen megemlíteni, a jóga legfontosabb hatását, a gyakorlatok közben a gyerekek megtanulják a pontosabban érzékelni a külvilágot és annak a hatásait, figyelmesebbek lesznek a saját képességeikre, arra, hogy hol a készségeik határa.

A sportág nem csak a lelket, de a testet is gyógyítja. Olyan gyermekek is gyakorolhatják, akik Down-szindrómában, autizmusban szenvednek, vagy koncentrációs zavarokkal küzdenek (ADHD szindróma). A jóga az ő esetükben bizonyítottan lenyugtatja a testet, később a tudatuk is megnyugszik, így a mozdulataik összehangoltabbá vállnak, több ideig tudnak egy bizonyos dologra koncentrálni.

Ebben is, mint minden sportban fontos a türelem, a befektetett munka idővel kifizetődik és a fejlődés tapasztalható lesz, mind a gyerek, mind a felnőttek számára. Ha pedig már elég érett a csemete, a közös jógázás is remek családi program lehet.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!