Jól kezdtük a téli olimpiát

A téli olimpia számunkra a rövidpályás gyorskorcsolyázóink rajthoz állásával kezdődött el, és elmondhatjuk, hogy igazán jó kezdés volt! Olimpiai pontokat szereztünk férfi 1500 méteren, női 500 méteren mindkét versenyzőnk bejutott a keddi döntőbe, női váltónk pedig a jövő keddi B-döntőbe!

Talán soha nem előzte még meg magyar részről ennyire felfokozott várakozás a téli olimpiát, hiszen a XX. században hegyei nélkül maradt Magyarország finoman szólva nem számít télisport-nagyhatalomnak. És bár Miklós Edit révén – aki éppen az erdélyi hegyek közül érkezett a magyar válogatottba – alpesi síben is reménykedhettünk volna pontszerzésben, a korábbi olimpiai 7. helyezett sérülés miatt nem tud rajthoz állni.

A világ élvonalában

Van viszont egy téli sportág, amiben Magyarország felverekedte magát a világ élvonalába: a rövidpályás gyorskorcsolya. Korábban nem volt jellemző, hogy hazánkat olyan sportolók képviseljék egy téli olimpián, akik az azt megelőző világversenyeken sorra érmeket szereztek. Márpedig Phjongcshangban most éppen ez a helyzet.

Ezért vártuk nagyon már az első napot, nem törődve azzal, hogy legeredményesebb versenyzőnk távolról sem legerősebb számában áll rajthoz. Liu Shaolin Sándor ugyanis 1500 méteren indult, viszont korábban aranyérmet 1000 méteren (Eb, 2017), illetve 500 méteren (vb, 2016) szerzett. Esélytelennek azért itt sem számított persze.

A short track, azaz rövidpályás gyorskorcsolya program rögtön a férfi 1500 méter selejtezőfutamaival indult. Liu Shaolin Sándor magabiztosan nyerte a futamát, míg öccse, Liu Shaoang egy kizárásnak köszönhetően szintén továbbjutott az elődöntőbe. A nagyon erős futamba került Burján Csabának nem sikerült a továbbjutás.

Nem kérdés, hogy Liu Shaolin Sándor révén ott vagyunk a világ élvonalában.

Az elődöntőben Liu Shaolin Sándor kicsúszott, de az esetet videón újranéző zsűri úgy döntött, hogy neki is helye van a döntőben. Liu Shaoangnak viszont nem sikerült döntőbe kerülnie, de az elődöntőbe jutásért mindenképpen dicséret illeti a fiatal versenyzőt.

A fiatal Liu Shaoang az elődöntőbe kerüléssel megmutatta, hogy vele is számolni kell a jövőben.

A döntőben – szinte példa nélküli módon – 9 sportoló állt rajthoz, a zsűri által továbbjuttatottak a második sorban, így Liu Shaolin Sándor is. A magyar short trackes nem volt könnyű helyzetben, láthatóan zavarta, hogy ilyen sokan vannak a jégen, de végül így is pontszerző helyen futott be, ötödik helyen végzett!

Első pontszerzőnk a phjongcshangi téli olimpián: Liu Shaolin Sándor!

A női 500 méter selejtezőiben két magyar hölgyért izgulhattunk, a szó szoros értelmében, hiszen a futamok nagyon izgalmasra sikerültek.

Először Keszler Andrea futamában volt tömeges bukás (Andrea is a három kicsúszott versenyző között volt), rögtön a rajt után, így a futamot megismételték. Ott már szerencsére csak a magyar versenyző mögött zajlottak hasonló események, ő nyugodt korcsolyázással befutott a második helyen, és továbbjutott a keddi negyeddöntőbe.

Keszler Andrea nagyon magabiztos versenyzéssel jutott a negyeddöntőbe.

Korántsem végződött ilyen nyugodtan Jászapáti Petra – egy kiugrás miatt szintén megismételt – futama, itt ugyanis már javában köröztek a versenyzők, Petrával a második pozícióban, amikor őt is elsodorták. A magyar sportoló kapcsolt a leggyorsabban, felpattant, és a második helyen végül átkorcsolyázott a célvonalon. Elég hosszan tartott a videózás, és bármennyire is egyértelmű volt, hogy Petrának tovább kell jutnia, azért mindannyian megkönnyebbültünk, amikor a zsűri is így döntött.

Jászapáti Petra szerencsére jól jött ki az esetből, és továbbjutott.

Keszler Andreáért és Jászapáti Petráért szoríthatunk majd a női 500 méter keddi negyeddöntőjében is!

A női 3000 méteres csapatváltóban is érdekeltek voltunk, a lányok (Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea) igen magabiztos versenyzést bemutatva folyamatosan az élbolyban korcsolyáztak, végül némi balszerencsével lettek csak harmadikok. A váratlanul bukó orosz versenyzőt sikeresen kikerülte ugyan a versenyzőnk, de a manőver miatt annyira leszakadtunk a második helyen korcsolyázó kanadai váltótól, hogy nem tudtuk már befogni.

A lányok remekül helytálltak, még mindig van esély a pontszerzésre!

A lányok így a B-döntőbe jutottak, ahol még mindig megvan az esélyük, hogy olimpiai pontokat szerezzenek. Szurkoljunk nekik jövő kedden!

És szurkoljunk a teljes magyar csapatnak, mert még mindig nagyon jók az esélyeink, hogy minden eddiginél jobban szerepeljünk egy téli olimpián!

Fotók: Derencsényi István/MOKSZ

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!