Ha elfáradtál a sí – és jégpályákon siklásban és „otthonülős” programot tervezel a téli hónapokra, nincs is jobb annál, mint bekuckózva, egy bögre forró csokival megnézni egy igazi klasszikust. Ha már tél és sport, akkor kössük össze ezt egy film formájában, mely egyszerre motiválhat, elgondolkodtathat, kikapcsolhat vagy örömet szerezhet.

1. Jég Veled!

Nem is kezdhetnénk mással, mint az örök klasszikussal, mely remélhetőleg mindenkihez elért már legalább egyszer az életében. Négy jamaicai sportoló a Calgaryban rendezett téli olimpián? Legalább olyan hihetetlenül hangzik ez még most is, mint a szereplőknek akkoriban, mikor célként tűzték ki szereplésüket az ötkarikás játékokon. Sportáguknak nem mást, mint a bobot választották, de az „amatőr” múltjuk nem hogy segítette, inkább hátráltatta őket. Nagy feladat előtt állt az amerikai edző, aki annál nagyobb tiszteletet akart kivívni magának hazájában azáltal, hogy igazi csapatot formál a jamaicai fiúkból. Együtt küzdenek meg a lehetetlennel, számos akadály nehezíti felkészülésüket, de elszántak, lelkesek, kitartóak és ez sikerre vezet.

2. Csoda a jégen

Minden sportban vannak favoritok és „sötét lovak”. Természetesen a jégkorong sem kivétel ez alól. Az 1980-as téli olimpia megkérdőjelezhetetlen esélyese a jégen a szovjet válogatott. Az amerikai csapat még csak riválisnak, sőt igazán számottevő csapatnak sem számít. Az együttes amatőr főiskolásokból és egyetemistákból áll, akiknek mindössze pár hónapjuk volt csak arra, hogy összeszokjanak, megismerjék egymást, és edzőjük előálljon egy taktikával, mellyel átvészelhetőek a mérkőzések és nem futnak csúfos vereségekbe. Ez olyannyira bevált, sőt túl is szárnyalta az elképzeléseiket, hogy nemhogy méltó ellenfelei lettek a döntőben a szovjeteknek, de a legnagyobb meglepetésre, diadalt is arattak felettük.

3. Eddie, a sas

Egy újabb „szárnyalás” a mélyből a magasba, egy újabb „felállás” vesztes helyzetből győztes szituációba. És újra Calgary, mint az 1988-as téli olimpiai játékok helyszíne. Az életrajzi ihletésű dráma főszereplője egy angol síugró, aki többszöri megítélésre is kicsit koordinálatlan, kicsit esetlen, de borzasztó lelkes és szorgalmas. Az egyetlen brit síugróként kvalifikál az olimpiára, de az esélytelenek nyugalmával utazik ki Kanadába. Edzőjével a teljesíthetetlenre vállalkoznak, de nem adják fel, keményen dolgoznak és bíznak egymásban. Egy egész nemzet nyomását elviselve nagyszerűen szerepelnek, mely ismét bizonyítékul szolgál, hogy érdemes küzdeni azért, amit el szeretnénk érni és hinni abban, hogy képesek is lehetünk rá.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!