Zsolt Eszter, a Nagy Életmódválasztó programunk szakértője arról beszél, hogy a fogyás ritkán lineáris folyamat – ahogyan maga az életmódváltás sem az. Mindkét esetben előfordulhat visszaesés, de stagnálás is, amit nem egyszerű a megfelelő módon kezelni. Eszter feltárja a megoldást is.

„Mit is tehetünk, ha azt vesszük észre, hogy megragadtunk egy szinten?

Amennyiben a súlyod nem akar mozdulni, pedig mindent úgy csinálsz, ahogyan eddig, ne ess kétségbe! Főleg ne hagyd magad behúzni az érzéseid által a negatív spirálba: ha már nem fogyok, akkor minden mindegy, akár ehetek össze-vissza is. Minek tartsam az étrendet, ha nem is segít? Minek csináljam az edzést, ha egy dekát sem fogyok?

Ilyenkor legelőször is vizsgáld meg, hogy valóban olyan jól csinálsz-e mindent, ahogyan gondolod! Minél rutinosabbak vagyunk a diétában, annál könnyebben csúszunk el apróságokon a “belefér ez még, olyan szépen tartom mostanában az étrendet” hozzáállásnak köszönhetően. Ezzel alkalmanként nincs is semmi gond, hiszen egy étkezésen valóban nem múlik semmi, de ha csak egy kicsit csalunk minden evésnél, azok a kicsik összeadódnak… Ha azt érzed, hogy unalmas, élhetetlen, túl sok mindent (ok nélkül) kizáró az étrended, beszéld át újra az illetékessel, mert nincs jól összeállítva. A lemondásokat nyilván nem lehet kikerülni, de ezektől függetlenül is szükség lehet módosításokra.

Ugyanígy érdemes azt is átgondolnod, hogy a mozgást milyen intenzitással, milyen terheléssel végzed. A szervezet adaptálódik, így, ha ugyanazokkal az ellenállásokkal dolgozol hónapok óta, biztos, hogy nem fogja az edzés a várt eredményt hozni.

Alszol rendesen? Mennyi stressz ér most az előzőekhez képest? Hogyan tudsz kikapcsolódni, feltöltődni? Ezek szintén nagyon fontos kérdések, hiszen a stressz hatalmas akadályt jelenthet a fogyásban.

Ami pedig az életmódváltásban való stagnálást illeti: néhány hónap alatt el lehet jutni odáig, hogy különösebb odafigyelés és gondolkodás nélkül profin menjen a dolog – és ekkor üt be az unalom. Már nem jelent kihívást, nem is foglalkoztat, csak csinálod rutinból, és azt veszed észre, hogy időről időre becsúsznak a régi szokások – hiszen most azok jelentenek valamiféle újdonságot. Ehelyett inkább keress magadnak új lehetőségeket! Ismerkedj új alapanyagokkal a főzésnél, próbálj ki új sportágakat, tanulj hangszeren játszani vagy nyelveket, a lényeg, hogy találj olyan kihívást, ami feltölt és motivál! Próbálj meg nem belesüllyedni a kényelmes kis hétköznapokba, hiszen korábban is az vezetett az egészségtelen életmódhoz. A komfortzónában tényleg nem lehet fejlődni, hiszen nincsenek kihívások. Lehet, hogy így sikerül egy viszonylag élhető és egészséges életmódot kialakítanod, viszont a mentális egészségedért vajmi keveset fogsz tenni… Keress mindig új célokat!”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!