A korfball egy holland eredetű labdajáték, a világ egyetlen valóban vegyes csapatsportja, ahol lányok és fiúk együtt, egy csapatban játszhatnak. A játék célja, hogy a futball-labda méretű, ám annál valamivel nehezebb korfball labdát egy 3,5 m magas állványon található kosárba juttassuk.

Egy korfball csapatban egyszerre mindig 8 fő, 4 lány és 4 fiú van a pályán. A játékosok a két térfélen arányosan helyezkednek el, vagyis egy csapatból egy térfélen mindig 4 játékos, 2 lány és 2 fiú tartózkodik egyszerre. Mindenki azonos nemű ellenfél ellen játszik. A korfball kifejezetten csapatjáték, fontos, hogy a labdával futni még labdavezetéssel sem szabad, így minden játékos csak passzolások révén, társai segítségével és társait segítve juthat előre, a szólójáték nem megengedett. A szabványos korfballpálya 40×20 m-es, két 20×20 m-es térfélből áll.

A korfball története

A korfball szabályait 1903-ban alkotta meg egy amszterdami testnevelő tanár, Nico Broekhuysen. Olyan csapatsportot akart létrehozni, amelyben egyenlő eséllyel küzdhetnek meg egymással a különböző nemű és eltérő fizikai adottsággal rendelkező játékosok. Elmondható, hogy a korfball azóta meghódította a világot, csak az Antarktiszon nincs jelen szervezett formában. A sportág továbbra is Hollandiában a legnépszerűbb, de Ázsiában is rengetegen űzik.

A korfball Magyarországon

A Magyar Korfball Szövetség 1990-ben alakult meg, ma már 19 tagegyesülettel és többszáz igazolt versenyzővel rendelkezik. A felnőttbajnokságokon kívül középiskolás és általános iskolás bajnokságban is összemérhetik tudásukat a játékosok. 

A magyar korfballsport történetében eddig sajnos nem sikerült világversenyen érmet szerezni, de a dobogót megközelítettük már, válogatott és klubszinten (BEK) is.

Kinek ajánlott?

A korfball eleve arról szól, hogy lecsökkentse a fizikai különbségeket, így tényleg bárki játszhatja, korra és nemre való tekintet nélkül.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Kombinációs készséget;
  • közösségben való gondolkodást.

Előnyök és hátrányok

A korfball – egyedi szabályainak köszönhetően – az egyenlő esélyek sportja, ugyanakkor sokoldalú képességekkel ruház fel, hiszen mindenkinek ki kell vennie a részét úgy a védekezésből, mint a támadásból.

Mikortól ajánlott?

Hazánkban jellemzően 10-12 éves korban kezdenek el korfballozni. A versenysportban való részvétel nagyjából 40 éves korig tarthat, de hobbiszinten még sokáig űzhető.

A korfballt is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Korfball Szövetség: Magyar Korfball Szövetség 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!