Közelebb az újabb pontszerzéshez

A sikeres szombati kezdés után a keddi napot is nagyon vártuk, hiszen sok magyar indulónak szurkolhattunk. Alpesi sí, sífutás, gyorskorcsolya és természetesen leginkább a rövidpályás gyorskorcsolya: két lányunk már a negyeddöntőben, a Liu-testvérek a selejtezőkben, és a váltónk is bemutatkozott.

Tulajdonképpen a keddi nap (február 13.) volt a második számunkra a phjongcshangi téli olimpián, hiszen a remekül sikerült szombati kezdés után mind a vasárnapi férfi lesiklást, mind a hétfői női óriás-műlesiklást elhalasztották.

A kedd viszont igazán „magyaros” napnak számított, számos versenyzőnk állt rajthoz, volt aki a tisztes helytállást megcélozva, volt aki a pontszerzésben reménykedve, és abban is bízhattunk, hogy valamelyik selejtezőből továbbjutást is ünnepelhetünk, bízva a későbbi pontszerzésben, esetleg éremben.

Alpesi sí, férfi kombináció

Alpesi sízőink nyitották a sort, a férfi kombináció első számában, magyar idő szerint… nagyon korán. Az időeltolódás miatt ugyanis 8 órát kell levonni a dél-koreai időpontból. Ebből adódóan, ami ott reggel zajlik, az nálunk még eléggé éjszaka.

Kékesi Márton és Samsal Dalibor volt a két indulónk férfi kombinációban (Fotó: MOB – Szalmás Péter)

Mindkét versenyzőnk sikeresen teljesítette az első számot, azaz a lesiklást, Samsal Dalibor a 60., Kékesi Márton a 62. helyen végzett, így készülhettek a második számra, azaz a műlesiklásra. A kombináció sajátossága, hogy az olimpiai pontokért, érmekért azok küzdhetnek, akik a lesiklásban az első 30-ban végeztek. Ők fordított sorrendben rajtolnak a szlalompályán, majd miután az utolsó is célba ért (aki a lesiklásban az első volt), következnek a lesiklás 31. és további helyezettjei. Azaz ők úgy indulnak, hogy az olimpiai bajnok, illetve pontszerzők kiléte már eldőlt.

Mindketten célba értek a szlalompályán, összesítésben Samsal Dalibor 32., Kékesi Márton 35. lett, 65 indulóból.

Sífutás, férfi sprint

Kónya Ádám a 67. helyen végzett a selejtezőben (80 indulóból), így nem jutott a döntőbe.

Rövidpályás gyorskorcsolya, női 500 m

Jászapáti Petra és Keszler Andrea is továbbjutott a selejtezőkből szombaton, így bizakodva vártuk a keddi negyeddöntőket. Mindketten a negyedik rajthelyről indulhattak, így némileg kisebb eséllyel a továbbjutásra.

Keszler Andrea harmadik helyen zárta a futamot.

Keszler Andrea végül harmadikként jött el a rajtnál, sajnos nem sikerült még egy helyet javítania, így nem jutott az elődöntőbe. Az összesített eredmény szerint a 10. helyen végzett ebben a számban a téli olimpián.

Jászapáti Petra az utolsó pillanatig küzdött, de maradt a negyedik helyen. 

Jászapáti Petra futama sokkal szorosabb volt, a negyedik rajthelyről indulva végig a negyedik helyen korcsolyázott, majd az utolsó kanyarban próbált belső íven feljebb jönni. A célfotó szerint sikertelenül, azaz maradt 4. a futamában. Végül összesítésben a 13. lett 500 m-en.

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 m

A magyar színeket ennek a számnak a selejtezőjében a Liu-testvérek képviselték.

Liu Shaoang sajnos kicsúszott, majd kizárták.

Először Liu Shaoangért szoríthattunk, a magyar short trackes sajnos összeakadt a japán versenyzővel, mindketten kicsúsztak. Ráadásul a zsűri az eset nyomán a magyar sportolót kizárta (a japánt pedig továbbjuttatta), nem indult túl jól számunkra az 1000 méter selejtezője, pedig ebben a számban is pontszerzésben reménykedtünk. A magyar váltó egy órával későbbi szereplése szempontjából sem volt ez túl jó előjel, félő volt, hogy a fiatal versenyző nem tudja feldolgozni azt, hogy az 1500 méteres búcsú után 1000 méteren a selejtezőből sem jut tovább.

Liu Shaolin Sándor megnyerte selejtezőfutamát, a negyeddöntőben folytathatja.

Liu Shaolin Sándor futama sem volt izgalmaktól mentes, bár ő csak kibillent egy ütközéstől, de mindenki más elesett, így a futamot leállították. A vele ütköző orosz versenyzőt kizárták, az újraindított futamot pedig magabiztosan nyerte a magyar, így őt láthatjuk a szombati negyeddöntőben.

Gyorskorcsolya, férfi 1500 m

Nagy Konrád a 29. helyen végzett a selejtezők során, így nem jutott a döntőbe.

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi csapatváltó, 5000 m

Először szerepel Magyarország ebben a számban a téli olimpiák történetében. És rögtön a pontszerzésben bízunk, ami nem csak az időnként váratlanul és indokolatlanul feltámadó magyar optimizmusnak köszönhető, hanem a váltó, illetve az azt alkotó versenyzők aktuális formájának, illetve közelmúltbeli eredményeinek.

A váltó (a képen a Liu-testvérek) szinte végig vezetett.

A magyar csapat a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállításban, rendkívül magabiztos versenyzéssel szinte folyamatosan az élen volt, majd miután a koreai csapattal együtt elszakadtak a japán és az amerikai váltótól, nagyon okosan nem kockáztatott, hanem a továbbjutást érő 2. helyen korcsolyázott be a célba.

Burján Csaba és Knoch Viktor is nagyot mentek.

Magyarország (egyetlen európai csapatként) bejutott az 5000 méteres férfi váltó döntőjébe! Ez azt jelenti, hogy – az esetleges kizárást leszámítva – legrosszabb esetben is a negyedik helyen végez, újabb pontokat szerezve. De csak egyetlen csapatot kell elcsípni a koreai, kínai, kanadai hármasból, és akkor érmet szerzünk!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!