Lassan másfél hónapja uralkodik az országban a koronavírus okozta veszélyhelyzet, mely természetesen kihatással van élsportolónk életvitelére, felkészülésére is. Kirobbantotta őket jól megszokott sportolói létükből, de ebben az időszakban sem állhatnak le az edzések.

Kajakosainktól már megszokhattuk, hogy világversenyről világversenyre fényesebbnél fényesebb érmekkel halmoznak el minket, tovább erősítve így a sportág dicsőségét hazánkban. Most nem, hogy nem lapátolhatnak a dobogó egyik fokáért, de még csak nem is versenyezhetnek, a legbátrabb kijelentés szerint egy – bízunk benne – közeljövőbeli megmérettetésre készülhetnek fel egyelőre otthonaikban vagy választott „vízi” környezetükben.

Három világbajnok kajakozót kértünk meg – akik mindhárman aranyérmet szereztek a 2019-es hazai rendezésű, szegedi világbajnokságon -, hogy osszák meg Velünk mindennapjaik programját a karantén időszak alatt. Most otthonaikban és lehetőség szerint vízen tartják formában magukat, illetve igyekeznek felszabaduló szabadidejüket minél hasznosabban eltölteni. Hogy miként válaszoltak kérdéseinkre?

Bodonyi Dóra aktívan tölti napjait, a terasztréningek mellett vízre is tud szállni és belekóstolt egy olyan mozgásformába is, melyet már régóta szeretett volna kipróbálni.

„Mi éppen Dél-Afrikában edzőtáboroztunk, amikor kaptunk a hírt, hogy a kialakult helyzet miatt azonnal haza kell jönnünk, még 3 hét lett volna hátra. Az első pár nap nehéz volt, nem volt kialakult rendszerünk. Végül úgy döntöttünk, hogy nem szakítjuk meg a felkészülést, hanem végigcsináljuk a tervet, mintha lenne versenyünk, legalább leteszteljük, és jövőre tudunk változtatni, ha szükséges. Mi sem használjuk a telepet, szóval a hajómat elhoztam és kicsit arrébb egy stégen tudok vízre szállni, szerencsére az edzőm is tud jönni velem motorcsónakkal, szóval ez azért nagy könnyebbség. A szárazföldi edzéseket itthon, a teraszon oldjuk meg, van egy egyéves golden retriverünk, aki mindenben segít! 🙂 Hozhattunk el az egyesületből súlyzókat, kettlebellt, medicin labdát, nagyon segítőkész volt az egyesületem, egy evezős ergometert is elhoztam, ha rossz idő van, kajakozás helyett azon végzem el az edzést. Csináltattunk egy keretet, ami mondhatni multifunkcionális, tudok guggolni, fekve nyomni, húzódzkodni rajta. Kipróbáltam a jógázást egy online órán, amit évek óta szerettem volna, de rá kellett jönnöm, hogy nem nekem való. Egyébként a mindennapok sem unalmasak, jelentkeztem két online képzésre is, amik a napokban indulnak, hétvégén kertészkedünk, amire még soha nem volt példa. Sokat olvasok, sorozatokat nézünk, vettünk egy 1000 db-os puzzle-t, szóval van mit csinálni.”

Kopasz Bálint az olimpia elhalasztásának híre előtt még otthonában tréningezett, majd a döntésre reagálva a Maty-éri edzőközpontba tette át székhelyét.

„Március 18-án érkeztem meg a meleg vízről, Port Edwardból. Abban a tudatban készültem itthon, hogy az olimpiát megtartják. Az időjárás még nem engedte, hogy vízre szálljak ezért a négy fal között saját testsúlyos gyakorlatokat végeztem, illetve némi súlyzós gyakorlatot is azokkal az eszközökkel, amik a szobámban rendelkezésre álltak. A keringésemet futással, kerékpározással tartottam karban. Miután kiderült, hogy nem lesz olimpia, az edzőmmel átgondoltuk a lehetőségeket és úgy döntöttünk, hogy a Maty-éren, az olimpiai központban, karanténban folytatjuk a megkezdett munkát. A cél a 2021-es olimpia, ennek tudatában tervezzük a napi munkát is. Négy hete vagyok már az edzőközpontban elzártan, ahol minden feltétel adott a jó felkészüléshez. A fiataloknak, akik nem jutnak el ilyen sportközpontokba azt javaslom, hogy amíg otthon kell, hogy maradjanak mindenféleképpen foglalkozzanak a testükkel is, hiszen minden fejben dől el. Próbálják az egész testüket foglalkoztatni. Remek keringést karban tartó feladatok például az ugráló kötelezés, a guggolások, a felugrások, a fekvőtámaszok, has és törzs gyakorlatok, melyeket, ha bizonytalanok hogyan is kell elvégezni, nyugodtan forduljanak szakemberhez, edző, testnevelő tanárhoz. Youtube-on én magam is nagyon sok értékes gyakorlatot találtam, melyet beépítettem az edzéseimbe. A szabadidőmben sokat olvasok a sporttáplálkozásról, vicces videókat nézek, vagy éppen azt készítek és egy-egy filmet is megnézek.”

Medveczky Erika az ergométeres paddal nincs olyan jó viszonyban, ami az otthoni edzést illeti, összehasonlítva azt a vízen való evezéssel, ellenben a kertben feltalálja magát és élvezi az ottani munkákat.

„Nekem, mint olimpiai kerettagnak biztosított, hogy tudjak edzeni. Napi egyszer járunk evezni, és a másik edzés pedig egyénileg van otthon. Sokat gyógytornázom és van egy erdő a közelünkben, ahová szerencsére ki tudok menni futni. Ezek mellett van itthon egy ergométeres evezőpadom és azt is tudom bármikor használni, bár ahhoz szokott a legkevesebb kedvem lenni. 🙂 Én mindenképpen ajánlom, főleg a fiatalabb korosztály számára a saját testsúlyos edzéseket, amit tényleg a nappaliban vagy egész kis helyen is el lehet végezni. Szerintem ezek nagyon hasznosak. Itthon én főleg kertészkedek, amit nagyon élvezek, ha pedig bent vagyok a lakásban, akkor sorozatot nézek, most a történelmi sorozatokra kattantam rá egy kicsit. Vagy selejtezek. Mindent igyekszem megcsinálni, amit az utóbbi időben halogattam. Elhatároztam még, hogy ráfekszek egy kicsit az angol TANULÁSRA, de azzal kapcsolatban még csak a jelentkezésig jutottam el.” 🙂

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!