Legjobb fallabdázóink az Eb-n ütögetnek

Megkezdte a küzdelmeket a magyar férfi fallabda-válogatott a birminghami csapat Európa-bajnokságon. A magyar együttes először szerepel a divízió I-ben, miután tavaly – fantasztikus játékkal – kiharcolta az elitkörben való szereplést.

Nem indult zökkenőmentesen a mieink angliai kontinensbajnoksága. A csapat csomagjai ugyanis az Eb kezdetéig nem érkeztek meg, így az első csoportmeccsen, a franciák ellen senki sem léphetett pályára a saját szerelésében. A válogatott 4-0-s vereséggel kezdett.

A második csoportmérkőzésen azok a németek voltak a magyar válogatott ellenfelei, akik tavaly egészen az elődöntőig meneteltek, Krajcsák Márkék végül 3-1-re alulmaradtak Németország legjobbjaival szemben.

„A németek ellen lehetett volna keresnivalónk, és nem volt egy sima meccs. Nyitásként sikerült nyernem, majd Farkas Balázs szettet tudott nyerni, a folytatásban azonban nem jött ki a lépés.” – összegzett Sportágválasztó magazinnak Krajcsák Márk, aki egyben a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnöke is.

 

A fallabdáról

A sportág definíciója roppant egyszerűen hangzik: a teniszben használatoshoz hasonló ütőkkel és gumilabdával, erre a célra kialakított teremben játszott sportág. Általában két játékos játssza, de páros mérkőzések esetén négyen vannak a pályán. A fallabda természetesen ennél összetettebb és szebb sportág. Sokáig amolyan menedzser sportágnak, mozgásformának tartották itthon, de ezt a jelzőt a squash levetkőzte, és bizonyította: az élsportos változatához profi felkészültség kell. Nagy presztízsű világ- és Európa-bajnokságokat, valamint pénzdíjas versenyeket rendeznek. A fallabdának természetesen létezik a szabadidősportos változata is, és a sportág komolyságát istenigazából azok értik meg, akik kikapcsolódásként ütőt ragadva, a pulzusukat 180 környékére tornázzák egy-egy baráti vagy céges meccsen. A sportág hazai szövetsége 1989 november 4-én megalakult. Az elmúlt három évtizedben fantasztikus fejlődésen vannak túl. Több Világjátékokon vettek részt a magyarok, és Budapest rendezett többek között felnőtt egyéni Európa-bajnokságot is. Méghozzá nem is akármilyet. 2006-ban a németországi labdarúgó-világbajnoksággal egyidőben a Körcsarnokban felállított üvegkalitkás centerpálya küzdelmeit teltház figyelte.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!