Egy szinttel feljebb lépnél az otthoni edzésedet illetően? Megugranád a következő lépcsőfokot? Garantált receptet adunk, amivel kipipálhatod az edzést és választ is találhatsz a feltett, szándékosan „kétértelmű” kérdéseinkre. 🙂

Az edzésedhez nem fog kelleni más, mint Te és néhány lépcsőfok. Van teraszod és egy kis kerted, a kettőt pedig 2-3 lépcsőfok választja el? Szuper. Panelben laksz és meg kell másznod egy vagy több emeletet, hogy elérj az ajtódig? Tökéletes. Ismersz olyan félreeső, kevesek által látogatott helyet, ahol adott egy hosszabb lépcső? Nagyszerű.

Cikkünkben ezúttal a lépcsőzés kérdéskörét vizsgáljuk, ebben pedig nem más, mint Kiss Orsi Kisó segít Bennünket, akit sokak a tévéből, rádióból ismerhetnek, de kevesen tudják, hogy 20 éve sportedzőként is tevékenykedik.

Hogyan kezdődött és folytatódott az Ő kapcsolata a lépcsőzéssel?

„11 évig versenyszerűen műkorcsolyáztam. A lépcsőzés a szárazedzés része volt, azon kevesek közé tartoztam, akik imádták. Mivel a lakóhelyem közelében maximum az M3-as autópálya egyik gyalogos felüljárójához tudtam volna kimenni lépcsőzni, kimaradt az életemből. Őszintén szólva, nem is éreztem hiányát. Tavaly, miután beválogattak a TV2 Catch! című műsorába, a robbanékonyság fejlesztése miatt, ismét lépcsőzni kezdtem. A Tabánhoz jártam, heti egyszer és ismét magával ragadott.”

Mindannyian ismerünk olyanokat, akik kifejezetten ódzkodnak a lépcsőzéstől, a „monoton meneteléstől” fel és le, számukra, íme, néhány jó tanács!

„Annak, aki nem szeret lépcsőzni, ezeket szükséges szem előtt tartania:

–          rövid idő alatt sok kalóriát lehet elégetni

–          szuperül formálja a lábat, a feneket

–          fejleszti az állóképességet, az egyensúlyt

–          javítja a vérkeringést

–          mérsékli a vérnyomást

–          fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét

–          és, ami a jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy jót tesz mentálisan, endorfint szabadít fel, kiváló stressz levezető hatása van, csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.”

„Ügyelj arra, hogy ne lépcsőzz kifulladásig, tartsd be a fokozatosság elvét – ne akard elsőre megváltani a világot. Lépcsőzés közben húzd ki magad, ne essenek előre a vállaid. Heti egy-két alkalom elegendő kiegészítő edzésként; így nem fog unalmassá válni, ugyanakkor az eredmény sem marad el. Viszont, ha boka-, vagy térdproblémáid vannak, porckopástól szenvedsz, esetleg szív- érrendszeri betegséged van, nem ez lesz a Te mozgásformád.”

Meghoztuk a kedved hozzá, de nem tudod, hogyan kezdj Neki? Számítottunk erre, így természetesen Kisó felé ilyen irányú kérdést is tettünk fel. 🙂

„Elsőként két dolog a megfelelő lábbeli kiválasztásához: legyen kényelmes és tartsa a bokát. Mint, minden edzés előtt, fontos a bemelegítés, helyezzünk egy picit nagyobb hangsúlyt a térdre és a bokára. Én szoktam 10-15 percet kocogni, előtte, illetve utána is. Először egyenletes tempóban haladjunk a lépcsőn, nem kell rohanni. Fokozatosan növeljük a lépcsők számát, illetve a tempót. Rengeteg variációja van, így biztos, hogy nem fogod megunni. Szedheted kettesével a lépcsőfokokat, léphetsz egyesével, de mindig ugyanazzal a lábbal (mellé zár); figyelj, hogy mindkét lábadat ugyanúgy terheld; szökkenhetsz páros lábbal – egy, kettő, vagy akár három lépcsőfokonként; haladhatsz kitöréssel, vagy oldalra fordulva, beleguggolva. Idővel nehezítheted a gyakorlatokat bokasúllyal, vagy mini bands használatával is.”

Kisó példája nyomán kezdj is bele, akár már ma!

Hajrá! 🙂

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!