Ugye felismered, mely sportág vezényszavai ezek? Akár még általánosságban is érthetjük őket, hiszen minden így kezdődik, először kipróbáljuk, belelendülünk, majd megállíthatatlanok leszünk.

A lovassport az egyik legkülönlegesebb mozgásforma, mely egyszerre sport, művészet és szenvedély. A sportág kulisszatitkairól, legfontosabb tudnivalóiról, Sédy Tamást, a Szelesvágta Egyesület vezetőjét kérdeztük.

„A lovaglás elkezdéséhez mindenképpen olyan kort kell elérniük a gyermekeknek, amikor már önállóan tudnak ülni, tehát meg tudják tartani saját magukat. Ilyenkor még a játékosság élvez elsőbbséget, a ló csak sétál, hiszen a gyermekek gerince még túl puha a nagyobb igénybevételhez. Az alapelvek a rendszeresség, a szorgalom és a megfelelő hozzáállás. Öt éves kortól kezdjük el az egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat, a mozgáskultúra fejlesztését, ekkor kell, hogy megszeressék a mozgást és magát az állatot, valamint törekedjenek kialakítani az állattal való együttműködést. A legfontosabb, hogy nem szabad kapkodni, ebben a sportban nem lehet elkésni. Gyermekkorban gyorsan lehet haladni, az ebben az időszakban végzett tevékenységet, lóval asszisztált fejlesztő foglalkozásnak hívjuk. Az igazi fejlődés akkor következik be, amikor a fej utoléri a testet, a mentális és fizikai képességek kb. 15 éves kortól kezdenek megfelelő egyensúlyba kerülni.”

A képességek, készségek és a költségek miatt is érdemes jobban belemerülni a lovaglás részleteibe. „A sportteljesítményt itt egy élő állattal érjük el, a lovat képezni, gondozni kell, együtt kell dolgozni vele, mely drága mulatság. Eleinte a lóról, annak felszereléséről és természetesen a szakmai munkáról az egyesület gondoskodik, később viszont, azok, akik versenyszerűen űzni szeretnék ezt a sportot, saját lóval kell, hogy rendelkezzenek, ebben kell gondolkodniuk. A szülőknek a gyermekek egyéni védőfelszereléséről, ruházatáról már a kezdetekről fogva gondoskodniuk kell, ennek költsége kb. 40-50.000 Ft.”

A lovaglás remekül használható terápiás célokra, a fizikai és szellemi állapot javítása révén pozitív hatással van a gyermekek fejlődésére. „Rendkívül sok figyelemzavaros, magatartásbeli problémával küzdő gyermek érkezik hozzánk, hiszen ez a sport kivételes fegyelmet követel, legfőképpen abból adódóan, hogy borzasztó balesetveszélyes.” Viszont nem elég csak jól lovagolni, különösen jó fegyelemmel rendelkezni, legalább ilyen fontos a rendszeres testedzés is. „Aki komolyan szeretné csinálni, annak elengedhetetlen, hogy kiegészítő sportot végezzen a lovaglás mellett, tehát legyen megfelelő állóképessége, fizikailag bírja a terhelést, ezt csak a lovaglással nem éri el.”

A versenyeztetés a pónik lóversenyein kezdődik – a Magyar Póni Klub szervezésében, egészen 21 éves korig –, itt a résztvevők iskolai lovakon tanulnak és versenyeznek. Amennyiben jól szerepelnek és felbátorodnak, rutint szereznek, a későbbiekben szakosodni tudnak a lovassport különböző szakágaira, mint a díjugratás, díjlovaglás, military és a távlovaglás.

A jubileumi Budapesti Nagy Sportágválasztón a gyermekek megismerkedhetnek a Szelesvágta Egyesület edzőivel, lovaival és kialakíthatják kezdeti vonzalmukat a sportág iránt.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!