Lesz-e budapesti csoda?

Április 22-én, vasárnap kezdődnek Budapesten a divízió 1-es jégkorong világbajnokság A csoportjának küzdelmei (a cikkben elmagyarázzuk a hoki-vb rendszerét is), és a világ legjobbjának kikiáltott szurkolótábor előtt a magyar válogatott kiharcolhatja a feljutást a legjobbak közé.

Az esélylatolgatás előtt vélhetőleg érdemes áttekinteni, hogyan is zajlik a világbajnokság a jégkorong háza táján, a rendszer ugyanis teljesen más, mint ahogy azt az egyéb csapatjátékoknál megszokhattuk.

A jégkorong-világbajnokság

A főcsoport

Jégkorong-világbajnokságot minden évben rendeznek, de az „igazi” világbajnoki címért mindig a világ aktuálisan legjobb 16 csapata küzdhet. Ők alkotják az ún. főcsoportot. Két nyolcas (A és B) csoportban folynak a küzdelmek, a csoportutolsók kiesnek a divízió I A csoportjába, az első négy helyezett pedig egyenes kieséses rendszerben dönti el a világbajnoki cím sorsát.

Divízió I-es világbajnokság

Igen, ez az alapvető különbség más sportágakhoz képest. A hokiban ugyanis nemcsak a legjobbaknak rendeznek világbajnokságot, hanem még három szinten, feljutási lehetőséggel. A divízió I-ben 12 csapat szerepel, két hatos csoportban, melyeket egymás alá-fölé rendeltek (szemben a főcsoport egyenértékű csoportjaival).

Az A-csoport első két helyezettje feljut a főcsoportba, az utolsó pedig kiesik a divízió I-es B csoportba. Magyarország 2018-ban (is) az A-csoportban érdekelt, ellenfelei a főcsoportból tavaly kiesett Olaszország és Szlovénia, továbbá a 2017-ben is divízió I/A-csoportos ellenfél Kazahsztán és Lengyelország, valamint a tavalyi divízió I B csoportjának győztese, Nagy-Britannia.

A B-csoport első helyezettje feljut a divízió I A csoportjába, az utolsó pedig a divízió II/A csoportjában folytathatja 2019-ben. Idén a divízió I világbajnokság B csoportjának Litvánia ad otthont. Résztvevők: Ukrajna (kiesett az I/A-ból tavaly), Japán, Litvánia, Észtország, Horvátország (a tavalyi I/B-helyezések sorrendjében), illetve Románia (a tavalyi divízió II-es vb A-csoportjának győztese).

Divízió II-es világbajnokság

A divízió II-ben szintén 12 csapat szerepel, egymás alá-fölé rendelt hatos csoportokban. Az A csoport győztese feljut a divízió I B csoportjába, az utolsó kiesik a divízió II/B csoportba. A B csoport élén végző csapat feljut a divízió II A csoportjába, az utolsó pedig átkerül a divízió III-ba.

Divízió III-as világbajnokság

A divízió III-ban összesen 6 csapat szerepel, ők egyetlen csoportot alkotnak. A győztes feljut a divízió II B csoportjába.

Divízió I-es világbajnokság, A csoport

Budapest, 2018. április 22–28.

Tíz évvel a „szapporói csoda”, azaz a főcsoportba való – Japánban kivívott – feljutás után, most újra mindenki ebben bízik, hiszen hazai környezetben szállunk harcba a feljutásért, garantáltan teltház előtt. A magyar szurkolótábort pedig a világ legjobbjainak szokták nevezni. Elég csak arra gondolni, amikor a kanadaiak, a főcsoportos összecsapás során leesett állal nyilatkoztak, hogy még soha nem tapasztaltak olyant, hogy ők vezetnek 9-0-ra, az ellenfél szurkolói pedig örömmámorban ünneplik saját csapatukat.

Természetesen idén is nagyon erős a divízió I-es vb A csoportjának mezőnye. Szlovénia és Olaszország tavaly a főcsoportban szerepelt, Olaszországhoz ráadásul több kellemetlen emlékünk is fűződik a hazai világbajnokságokon, 2011-ben és 2013-ban is ők ütöttek el minket a feljutástól. Kazahsztán is többször szerepelt már a főcsoportban, legjobbjaik ráadásul az orosz ligában játszanak, nagyon kemény ellenfélnek ígérkezik (2013-ban éppen itthon sikerült őket először legyőzni, de az sem ért akkor feljutást a már említett olaszok elleni – egygólos – vereség miatt). A lengyel válogatott nagyjából a magyarhoz hasonló erőt képvisel, és még Nagy-Britannia is ott van a csoportban, és ők egyértelműen okozhatnak bárkinek kellemetlen meglepetést. Nekünk is.

A magyar válogatott mérkőzései:

  • április 22.: Magyarország–Kazahsztán 0:3
  • április 23.: Olaszország–Magyarország 2:3
  • április 25.: Szlovénia–Magyarország 4:1
  • április 26., csütörtök, 19.00: Lengyelország–Magyarország 2:3
  • április 28., szombat, 19.30: Magyarország–Nagy-Britannia

Az állás:

  Csapat GY HGY HV V GK GA Pont
1. Olaszország 3 0 0 2 +4 15:11 9
2. Kazahsztán 3 0 0 2 +8 18:10 9
3. Nagy-Britannia 3 0 0 1 0 13:13 9
4. Szlovénia 2 0 0 3 0 15:15 6
5. Magyarország 2 0 0 2 –4 7:11 6
6. Lengyelország 1 0 0 4 –8 11:19 3

A magyar válogatott legközelebb, április 28-án Nagy Britannia ellen lép pályára, a csoport utolsó meccsén. A többi meccs úgy alakult, hogy egyszerű a képlet. Ha rendes játékidőben legyőzzük Nagy-Britanniát, feljutunk az elitbe!

A szakvezetés, a Magyar Jégkorong Szövetség, egyáltalán a szakma az első háromba várják a válogatottat. Mi, szurkolók természetesen bízunk a feljutásban. Hajrá Magyarország!

A vb előtt több felkészülési meccset is játszott a válogatott, biztató eredményekkel. Hasonló folytatásban reménykedünk.

  • április 4.: Magyarország–Ausztria 4-3 (hosszabbítás után)
  • április. 5.: Ausztria–Magyarország 1-3
  • április 11.: Szlovénia–Magyarország 2-3 
  • április 13.: Magyarország–Japán 3-2 (hosszabbítás után)
  • április 18.: Magyarország–Ukrajna 5-4 (szétlövés)

További információ: Magyar Jégkorong Szövetség (fotó: jegkorongszovetseg.hu)

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!