A napokban megrendezett budapesti úszó Eb egyik hőse egy 15 éves lány volt. A női 4×200 méteres gyorsváltó döntőjében ezüstérmet nyert váltó harmadik tagjaként Veres Laura volt az, aki felhozta a csapatot a második helyre, Kapás Boglárka pedig utolsó úszóként meg is tartotta a helyezést. Ismerjük meg Laurát, akiről még sokat fogunk hallani.

Veres Laura, a Gyulai Várfürdő úszója és edzője, Tóth András az M4 Jövünk! utánpótlás magazinjának nyilatkozott még az Európa-bajnokság előtt, de már sok siker után. Laura a sportágválasztásáról is beszélt, ugyanis nem volt egyértelmű, hogy úszó lesz belőle.

„Anyukáméknak fontos volt, hogy megtanuljak úszni, hiszen a nyaralások során az úszástudás biztonságot ad – kezdte Laura -, de sok más sportágat is kipróbáltam és csináltam is tartósan. Egy idő után azonban annyira sok lett, hogy választanom kellett. Nekem pedig egyértelmű volt, hogy az úszás mellett döntök, mert már kisgyerekként is imádtam a vizet és imádtam a többiekkel lubickolni. Ekkor persze még nem sejthettem, hogy később sikereket érek majd el, inkább csak azért választottam az úszást, mert a vizet szerettem.”

Eleinte minden úszásnem egyformán ment Laurának, már persze azután, hogy elsajátította az úszás alapjait. Negyedikes volt, amikor Tóth Andráshoz került, és ekkor a pillangó tűnt a leginkább testhezállónak számára. Ám ahogy telt az idő, a gyorsúszása még a pillangónál is erősebbé vált, így lett a gyors a fő úszásneme.

Lauráról egyébként már több alkalommal írtak és többször is felhívta magára a figyelmet, legutóbb például akkor, amikor az országos bajnokságon 200 gyorson legyőzte Hosszú Katinkát. De korábban is voltak effajta sikerei, egy másik fontos állomáson Késely Ajnát utasította maga mögé.

„Óriási motivációt jelentenek ezek a sikerek – fogalmazott Laura -, de én mindig inkább csak előre nézek. Nagyon szeretnék ott lenni az olimpián, és majd később, ahogy minden sportoló, én is szeretnék olimpiát nyerni. De megértem azt is, ha most még nem visznek ki Tokióba, én még fiatal vagyok, sok lehetőség áll előttem, vannak úszók, akiknek ez lehetne az utolsó olimpiájuk, ha őket viszik ki, én azt is megértem. Ettől persze még mindent megteszek, hogy napról napra jobb legyek.”

Az Európa-bajnoki szereplés erre a legjobb példa erre, Laura nem csak remekül, de rendkívül éretten is versenyzett a váltó tagjaként, amellyel a második helyezést szerezték meg.

Fotók: SzPress

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!