Megválik a lovaglástól az öttusa, de a párizsi olimpiáig még maradt a programban

Kiveszi a sportág programjából a lovaglást a Nemzetközi Öttusa Szövetség, de a lovaglás a párizsi olimpiáig még az öttusa része marad. 2023-tól a fiatalok versenyeit már az új módon, lovaglás nélkül kell megrendezni. Hamarosan döntenek arról, hogy mely sportág legyen az ötödik tusa.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség már régóta fontolgatja a döntést, hogy az öttusa olimpiai programban maradása érdekében mindenképpen le kell váltani a lovaglást egy másik tusára.

A vezetők nem a tokiói lovasbakival indokolták a döntést, hanem azzal, hogy a sportág világméretű fejlődésének gátja az, ha bizonyos térségekben nem tudják biztosítani a megfelelő lóállományt. Egy sportág olimpiai műsoron maradásának viszont feltétele, hogy minél több helyen űzzék.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az olimpián. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében -, de a sportágak sosem cserélődtek.

A lovaglás ellen több minden szól, nem csak a megfelelő lóállomány nehézkes biztosítása. Sokan úgy vélik, hogy lutri, ki milyen lovat húz, nem ad reális képet a tudásról a nagymértékű szerencsefaktor.

A lovaglás drágítja is a sportágat a felkészülés és a versenyrendezés tekintetében is. Sokan úgy vélik, a saját ló megoldás lehet a szerencse kiiktatására, de ez megint csak drágítaná a versenyre való kijutást és az anyagi különbségek megint csak torzítanának az igazságosságon.

A döntés értelmében a 2024-es párizsi olimpián még a lovaglás is az öttusa része lesz, hiszen a mostani nemzedék még így készül, ám 2023-tól a fiatalok versenyeit már az új módon kell megrendezni. Azt, hogy mi lesz az új sportág az öttusán belül, már a nemzetközi szövetség új vezetése fogja eldönteni, ugyanis november 27-28-án tisztújító közgyűlést tartanak.

Az új sportágtól követelmény, hogy ne legyen drága, könnyen szállítható legyen az eszköz, és a fiatalok körében népszerű legyen. Felvetődött a kerékpározás, de az úszásból, kerékpározásból és futástól álló triatlon már majdnem hasonló sportágakból áll, nem biztos, hogy jó ötlet lenne.

 

Fotó: AFP

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!

Szeretnék bővebb információt és telefonos megkeresést a rendezvény szponzorációs lehetőségeivel kapcsolatban.

New York Shop

szájhigiéniai prémium termék forgalmazó

A New York Dental cégcsoport több mint 25 éve foglalkozik a magyar fogorvosok és lakosság szájhigiéniai termékeinek forgalmazásával. Az egészségünk elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő szájhigiénia.

6-12 év kor között már kibújnak a maradandó csontfogak. Kiemelten fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében megfelelő szájhigéniai szokásokat alakítsunk ki. A célunk, hogy támogassuk és ösztönözzük a rendszeres, helyes fogmosás fenntartását a megfelelő termékekkel, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a New York Shop szájhigiéniai állapotfelméréssel és személyreszabott prémium szájhigiéniai termékekkel segítheti a junior életmódváltókat.