Abban talán valamennyi szülő egyetért, jó, ha mozog a gyerek „valamit”. De mit sportoljon a csemete és vajon egy életre szóló döntést hozunk-e ilyenkor? Előbbi kérdésre a szeptember 16-17-i budapesti Nagy Sportágválasztó, utóbbira pedig az alábbi cikk ad választ.

15 évvel ezelőtt a kőbányai Sörgyár-pályán a közeli Merkapt épületgépészeti vállalkozás munkatársai családi napot tartottak, amely során közel háromszázan sportoltak egy jót kedvükre. A kezdeményezés azóta kinőtte magát: idén májusban már összesen húszezer látogató vett részt a kétnapossá terebélyesedő rendezvényen, amelyen száznál is több sportág képviselteti magát. Az esemény kimondott célja, hogy a kicsiktől a nagyobbakig alternatívát nyújtson a szabadidő aktív eltöltésére és segítsen mindenkinek megtalálni azt a mozgásformát, amely igazán illik az adottságaihoz és a képességeihez.

A Nagy Sportágválasztó lelkes gyerekserege issza dr. Kiss Gergely szavait

Választani – egy életre?

A döntés sosem egyszerű, elvégre manapság már számtalan sportág közül választhat az, aki sportolni szeretne, éppen ezért érdemes körül járni a témát és ki is próbálni azokat, amelyek szimpatikusak. A Nagy Sportágválasztón adott is a lehetőség erre, érdemes tehát kilátogatni az ingyenes eseményre, az egész családdal is akár. Aki így tesz, valóban számtalan mozgásforma közül választhat, kérdés azonban, hogy végleges döntést hozunk-e olyankor, amikor a gyermekünk elköteleződik egy adott sportág mellett? A válasz egyértelmű nem, és ezt megannyi – ma már – híres élsportoló példája is alátámasztja, akik fiatal korukban még más sportot űztek, mint amelyben végül sikeresek és elismertek lettek. Lássuk, a teljesség igénye nélkül, hogy kik ők!

 

  • NAGY LÁSZLÓ

Az egykori világválogatott kézilabdázóról kevesen tudják, hogy annak idején Szegeden kosárlabdázóként kezdte a pályafutását, amelyben a magasságát kamatoztatva szintén tehetségesnek bizonyult és valószínűleg sikeres pályafutás állt volna előtte. Hogy olyan sikeres-e, mint kézilabdázóként, már sosem derül ki, mindenesetre az bizonyos, hogy a „rugóit” megedzette a kosaras múlt. A Barcelona legendájaként hazatérő klasszis végül Veszprémből vonult vissza és vált sportvezetővé.

 

  • KÁDÁR TAMÁS

A több komoly külföldi csapatot is megjárt válogatott labdarúgó Veszprémben ismerkedett meg a sport alapjaival, de nem a fociéval. A tetovált balhátvéd ugyanis hamarabb vette kézbe a labdát, mintsem, hogy a lábával kezdte volna terelgetni azt, sőt, kamaszkoráig mindkét sportot űzte, párhuzamosan, egy idő után azonban dönteni kellett, ő pedig a futball mellett tette le a voksát. A sikeres labdarúgó-pályafutása valószínűleg számára is visszajelzés arról, hogy jól döntött.

 

  • RISZTOV ÉVA

Az ő példája azt is megmutatja, hogy akár sportágon belül is válthatunk idővel, ha fogytán a motiváció. A kiváló rövidpályás úszó sikeres pályafutását maga mögött hagyva 2006-ban felhagyott a versenyzéssel, de három esztendővel később mégis visszatért, azonban immáron nyíltvízi hosszútávúszóként. A debreceni sportolónak jót tett a kihagyás és a váltás, hiszen 2012-ben Londonban 10 kilométeren olimpiai bajnoki címet szerzett.

 

  • NAGY-SZOMBATHELYI SZANDRA

Risztovhoz hasonlóan szintén sportágon belül váltott szakágat, ugyanis válogatott teremröplabdázóból vált hazánk egyik legjobb strandröpisévé. Ő sem a sikerek elmaradása miatt döntött így, egyszerűen csak más jellegű kihívásokra vágyott. Számításai maradéktalanul beváltak: 6-szoros magyar bajnokként a napokban jelentette be visszavonulását a sporttól, pályafutása az élő példa arra, hogy mindig meg lehet újulni.

Nagy-Szombathelyi Szandra a Sportágválasztó színpadán 2022 májusában
  • SZABICS IMRE

A Nagy Lászlóhoz hasonlóan szintén szegedi illetőségű labdarúgó édesapja ismert dzsúdós, nagynénje pedig válogatott kosárlabdázó volt, nem meglepő, hogy a kis Imre is hamar a tatamin kötött ki. A japán küzdősportban azonban hiába bizonyult tehetségesnek (a civilként ügyvéd édesapja szerint akár olimpiai aranyig is vihette volna), egy szerencsétlen kéztörést követően a focipálya felé vette az irányt, ahol maradt is, immáron végérvényesen. Nem döntött rosszul: magyar válogatottként a Bundesligában és Bajnokok Ligájában is kipróbálhatta magát.

 

  • ZLATAN IBRAHIMOVIC

A svéd erőcsatár a világ egyik legjobb labdarúgója már jó ideje, de ez nem mindig volt így. Mármint, a bosnyák származású sportember nem mindig a labdát kergette, ugyanis gyerekként tékvándózott. Ezt le sem tagadhatná, hiszen saját bevallása szerint is ruganyosabb, erősebb lett a futballpályán a küzdősportban eltöltött éveknek hála, az akrobatákat megszégyenítő ügyességgel szerzett találatai rúgómozdulataiban pedig egyértelműen tetten érhető a tékvándó.

 

  • MÉSZÁROS DÖMÖTÖR, PULAI IMRE ÉS USAIN BOLT

Mi a közös a felsorolt úriemberekben? Látszólag nem sok, pedig bizony akad közös pont. Mindhárman rendkívül sikeresek voltak ugyanis ez eredeti sportágukban, majd miután befejezték a pályafutásukat, gondoltak egy merészet, és egy teljesen új mozgásformában próbálták ki magukat – szintén versenyszerűen. Mészáros Dömötör nemzetközileg is elismert röplabda-karriert követően több idényt is lejátszott a Csongrád megyei II. osztályban szereplő Csengele labdarúgó csapatában, Usain Bolt, a világ leggyorsabb sprintere pedig szintén focira váltott az atlétika után, többek között Ausztráliában is pályára lépett hivatalos mérkőzésen.

Pulai Imre olimpiai bajnok kenusként ugyancsak sportágat váltott a zeniten túl, és vízről jégre szállt. Bár szánkózóként végül nem jutott el egyetlen téli olimpiára sem, Európa-bajnokságon képviselte hazánkat és sokat tett a sportág magyarországi népszerűsítéséért.

 

Élet a versenysport után

A felsoroltak egytől egyik bizonyítják, hogy egyrészt a sportágválasztás közel sem egy végleges, életre szóló döntés, azt bármikor felül lehet írni, ha azt érezzük, más mozgásformában több sikerélményben lenne részünk, másrészt hangsúlyozzák azt is, hogy egy-egy sportág kiváló alapokat tud biztosítani akkor is, ha végül más sportban teljesedünk ki. De mi a helyzet, amikor valaki befejezi az élsportot? Abba lehet hagyni a sportot egyik napról a másikra, és teljesen kiiktatni a mozgást a mindennapjainkból? A válasz itt is pofonegyszerű: nemhogy nem lehet, de nem is szabad. Több hazai és külföldi sztársportoló az élő bizonyíték arra, hogy bizony van élet az élsport után.

Storcz Botond és dr. Kiss Gergely nem a megszokott közegükben: a Kolonics György Emlékfutáson tartanak nyitóbeszédet az Ötpróba képviseletében
  • DR. KISS GERGELY

A kétméternél is magasabb balkezes pólós háromszor nyerte meg az olimpiát a magyar vízilabda-válogatott tagjaként, egyike annak a hat játékosnak az egész világon, akiknek sikerült ez a bravúr. A kiváló sportember még a 40. életévét betöltve is rendszeresen bajnoki mérkőzéseken lőtte a gólokat, ez mindent elmond a sportágához fűződő hozzáállásáról és alázatáról. Az aktív évtizedeket követően sem tudott elszakadni a sporttól, hiszen a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatójaként és az Ötpróba szabadidősport-program nagyköveteként rendszeresen felbukkan a hazai tömegsport-eseményeken. Hol a Balatont evezi vagy ússza át, máskor a családjával túrázik a Mátrában, de a kőbányai pincerendszerben is futott már.

 

  • STORCZ BOTOND

„Munkatársához”, dr. Kiss Gergelyhez hasonlóan szintén háromszor akasztották a nyakába a legfényesebb medált az ötkarikás játékokon, a világklasszis kajakos pedig a rendkívül sikeres pályafutását követően sem szakadt el a sportos közegtől. Az Ötpróba népszerű „arcaként” ő is sorra tűnik fel hétvégente a különböző szabadidősport-eseményeken, néhány hónapja például a szendrői Vitézlőn túrázott, de gyakran bringázik, fut és úszik is. Aki vele vagy Kiss Gergellyel is szeretne együtt sportolni, látogassa minél sűrűbben az Ötpróba eseményeit, azokon jó esély kínálkozik erre.

 

  • HRUTKA JÁNOS, FERENCZI ISTVÁN ÉS DOMBI TIBOR

Méghogy a focisták nem futnak sokat… A három korábbi válogatott, külföldi klubokat is megjárt labdarúgóban egyaránt közös, hogy a karrierjük végeztével a szabadidősportban találták meg a számításaikat. Sőt, Ferenczi és Dombi esetében talán fogalmazhatunk úgy is, hogy az amatőr sportot kezdték el profin űzni. Előbbi nemrég abszolválta az Athén-Spárta-Athén 495 kilométeres távját mindössze három nap alatt, de körbefutotta már a Balatont és a Tisza-tavat is, a Loki legendája pedig a maratonok specialistájává vált: a legjegyzettebb hazai versenyeket követően nemrégiben Torinóban teljesítette a 42.195 métert.

Hrutka „Rudi” nem csak fut, hanem igazi szabadidősport-mindenevő. Túrázik, bringázik, SUP-ra pattan, ha kell, többek között az Ötpróba mozgalomnak is aktív résztvevője, de társszervezőként a nevéhez fűződik a Budapest Urban Games, a főváros multisport eseménye, amely részeként a Dunát is át lehetett úszni.

Hrutka János 2020-ban az Ötpróba program keretein belül keresztül SUP-ozta a fővárost

Összegzés

Sportolni jó. Az pedig, hogy mit, és milyen szinten, már döntés, kitartás és tehetség kérdése. Érdemes figyelembe venni az egyéni adottságokat és képességeket, illetve azt, hogy örömét lelje a gyermekünk (vagy mi magunk) az adott mozgásforma űzésében. Nem lehet mindenkiből olimpiai bajnok, de még csak magyar bajnok sem, a lényeg, hogy a rendszeres testmozgás az életünk részévé váljon. Ha ez már gyerekként napi rutin lesz, jó esély mutatkozik rá, hogy felnőttként is mindig beiktassuk a sportot a feszes menetrendünkbe, amely szintén komoly kihívást jelent.

Közhely, de ettől még igaz: arra van ideje az embernek, amelyre szakít. Szintén több példa is bizonyítja, hogy még a rengeteg edzéssel, versennyel, edzőtáborral és lemondással járó élsportot is össze lehet egyeztetni akár felsőoktatási tanulmányokkal is. A már említett dr. Kiss Gergely a jogi egyetemet végezte el a vízilabda-karrierje mellett, az Ötpróba tagjai pedig olyan hétköznapi hősök, aki a napi munkavégzés előtt vagy után sportolnak rendszeresen.

Nincs egyértelmű, kikövezett út tehát senki számára, legyen szó verseny-, vagy szabadidősportról, a lényeg, hogy olyan sportot űzzön mindenki, amelyben örömét leli. Gyere el 2022. szeptember 16-17-én a budapesti Nagy Sportágválasztóra és találd meg a gyermeked vagy saját magad számára azt a mozgásformát, amely a leginkább illik hozzá és hozzád! Ha pedig menetközben úgy érzed, mégsem az igazi mellett „kötelezted el” magad, merj váltani! Vagy legyél Ötpróbázó, ahol akár nyolc különböző sportágat is űzhetsz egyszerre.

 

NAGY SPORTÁGVÁLASZTÓ (SZEPTEMBER 16-17.):

https://sportagvalaszto.hu/nagy-sportagvalaszto/

AZ ÖTPRÓBÁRÓL MINDEN

(2022. augusztus 31-ig díjmentes regisztráció):

https://otprobaparizsba.hu/

 

Szélpál Tamás

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!