Miért jó zenét hallgatni edzés közben?

Te is úgy vagy vele, hogy ha megszólal egy ütős szám, akkor automatikusan mozogni kezd kezed-lábad? Nem vagy egyedül: egy természetes emberi reakcióról beszélünk. Ezért talán nem mondunk újdonságot azzal, hogy a zene amellett, hogy felpörgeti a hangulatodat, még az edzésedet is hatékonyabbá teszi. Már csak az a kérdés, hogy pontosan hogyan.

Motivál a sportolásra

Amikor semmi ízed nem kívánja a mozgást, vagy csak úrrá lesz rajtad a lustaság, pedig pontosan tudod, hogy szükséged lenne a sportra, akkor zenével remekül rá tudod magadat hangolni az edzésre. Ennek legjobb bizonyítéka az, amit már említettünk: hogy egy jó számra akaratlanul is vered a ritmust a lábaddal vagy az ujjaiddal. Szóval csak annyi a teendőd, hogy belehallgatsz egy jófajta playlistbe, és máris nagyobb eséllyel kapsz kedvet az edzéshez. Legyen a zene a startgombod!

Izgalmassá teszi az edzést

Valljuk be, hogy a kardiózás vagy az egyhangú gyakorlatsorok sokszor idegtépően unalmasak tudnak lenni. Ilyenkor a zene igazi megváltás, hiszen eltereli kicsit a figyelmedet. A legjobb, ha változatos számokat hallgatsz, amikben időről időre érdekes effektek vagy bravúros szólók bukkannak fel – egy monoton technó nagy eséllyel csak ráerősítene az unalomra.

Frissebbé válsz tőle

Amikor fáradtan látsz neki az edzésnek, vagy épp mozgás közben fárasztod le magad, akkor fennáll annak a veszélye, hogy feladod az egészet menet közben. Ehelyett inkább tedd fel a fülest! A zene bizonyítottan stimulál: serkenti a dopamin és a szervezetedben lévő természetes opioidok kiválasztódását, amelyek fáradtságcsökkentő hatásúak.

Koordináltabb lesz a mozgásod

A zene segít felvenni a mozgás optimális ritmusát, ezért ideális olyan ritmikus sportágakhoz, mint például a futás. De nem véletlen az sem, hogy a csoportos fitneszórákon is többnyire zene szól. Ha profi edző válogatja össze a számokat, akkor megfigyelheted, hogy más ritmusú zene szól a bemelegítés, az edzés és a levezetés alatt, hiszen hol az a cél, hogy pörögjön a pulzusod, hol pedig az, hogy lecsillapodjon.

Segít a koncentrálásban

Ha emberek között, edzőteremben vagy egy nyüzsgő városban sportolsz, akkor rengetegféle inger ér, ami elterelheti a figyelmedet az edzésről. Pedig nagyon fontos, hogy mozgás közben fókuszálj, és figyeld a reakcióidat, majd rugalmasan ezekhez alakítsd az edzést. Egy kedvedre való playlist segít befelé, önmagadra és a testedre figyelni. Ez pedig az eredményeiden is látszódni fog.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!