Amikor Milák Kristóf két éve Michael Phelps világrekordját megdöntötte 200 méter pillangón és világbajnoki címet nyert, az amerikaiak huszonháromszoros olimpiai bajnoka azt mondta, számított arra, hogy ez a pillanat is eljön: „Volt egy srác, aki hitt benne, dolgozott érte, és meg is csinálta.” Most, a tokiói olimpiai aranya után megint elismerősen beszélt Milákról Phelps. Na de honnan indult Kristóf?

„Nekem sohasem volt példaképem, gyerekkoromban sem jelentettem ki, hogy márpedig én olimpiai bajnok akarok lenni. Azt sem tudtam, mi akarok lenni: a gyümölcs a joghurtban – nagyjából ilyen céljaim voltak, aztán elkezdtek jönni az eredmények, én pedig azt éreztem, talán megéri komolyabban foglalkozni az úszással. Úgy tizenöt éves koromban kezdett benőni a fejem lágya, bár azt hiszem, teljesen sohasem fog… Nem szakmát akartam tanulni, nem a gimnáziumok között válogattam, mert elhatároztam, hogy nekem egy időre megvan a munkám – ez az úszás. Azt akkor még nem tudtam, jó lesz-e így, de elkezdtem odafigyelni magamra, az életemre, áldozatokat hoztam, lemondtam sok mindenről. Talán megérte, hiszen fiatal korom ellenére már tartok valahol” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Milák Kristóf még az olimpia előtt.

Az, hogy 15 évesen benőtt a feje lágya, az eredményekben is megmutatkozott. 16 évesen, a két évvel idősebbek között, a hódmezővásárhelyi junior Eb-n megnyerte a 200 pillangót. Akkor hívta fel magára először a figyelmet, úgy győzött, hogy akkor a technikája még nem volt tökéletes, Soós Csaba jelenleg szövetségi kapitány meg is jegyezte, hogy ilyen technikával korosztályos Eb-t nyerni maga a világszínvonal.

A sokáig érdi színekben versenyző Milák aztán 17 évesen a felnőtt vb-n második lett, ekkor az egész ország megismerte, lakhelyén, Tárnokon ünnepséggel várták és ekkor kellett megbirkóznia az ismertség nehézségeivel is: „Nekem az úszásban kínálkozik esély arra, hogy példakép legyek. Próbálom úgy elérni, hogy a velem egykorúak ne undorodva-fanyalogva vagy irigyen-féltékenyen nézzenek rám. Legyek az a példakép, aki már hatévesen elkezdett valamit, bár akkor még nem tudta, nem fogta fel, mi is ez, ahogyan azt sem, hogy ez lesz az útja – aztán tizenöt évesen még mindig nem tudta, hogy jó lesz-e így, mégis elkezdett dolgozni, elkezdett lemondani, elkezdett odafigyelni magára, az életére, és büszke arra, hogy egyelőre még nem került bele semmi olyasmibe, amit szégyellnie kellene…” – fogalmazott Kristóf egy másik NS-interjúban.

A jelenleg a Honvédot erősítő olimpiai bajnok 21 évesen mindent megnyert, Eb, vb, olimpia, de még vannak tervei, legalább nyolc évig akarja folytatni a versenyzést és az érmek gyűjtését.

 

 

Fotó: Magyarock

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!