Az, hogy számodra hol optimális futóedzéseket végezni, leginkább a céljaidtól és az egyéni adottságaidtól függ. A különböző futófelületek ugyanis más-más hatással vannak az izmaidra, a csontjaidra és az ízületeidre, így a fejlődésed jellege is különböző lehet. Nézzük az előnyöket és hátrányokat!

Legelőször azt fontos tisztázni magadban, hogy milyen célt szeretnél elérni az edzéssel. Ha egy konkrét versenyre készülsz, akkor a legjobb, ha a verseny terepéhez hasonló felületen edzel. Ha az izmaidat fejlesztenéd, akkor a terepfutás a neked való a szintkülönbségek miatt. Amikor viszont kíméletre szorul a lábad, akkor egyenletes, ne túl kemény talajt válassz. De lássuk felületről felületre:

Aszfalt

A versenyek többsége aszfalton zajlik, ezért felkészülésre, tempófutásra különösen alkalmas. A keménysége viszont alapvetően nem tesz jót az ízületeknek, ezért fordíts különös figyelmet arra, hogy jól párnázott futócipőben sportolj. Jó hír viszont, hogy az aszfalt kis légbuborékokkal van tele, ami mérsékli a lábad becsapódásának erejét.

Beton

Futásaid során valószínűleg betonjárdákkal találkozol a leggyakrabban. A beton extrakemény, ezért lehetőleg csak jó cipőben fuss rajta, a lábad egészsége érdekében. Keménysége miatt kevés energiát ad vissza, így fokozottan terheli a csontjaidat, ízületeidet és izmaidat.

Futópad

A futópadot monotonitása miatt sokan nem szeretik, pedig megvannak a maga előnyei. Egyrészt nem szólhat közbe az időjárás, ami télen és hőségben jól jöhet. A sima felület pedig kevésbé veszélyes és megterhelő a lábadnak, mint egy dimbes-dombos terep. Ha kontrollált kardió- vagy állóképesség-edzést szeretnél, a teljesítményed, szívritmusod és kalóriafogyasztásod ellenőrzésével, egyenletes tempót diktálva, akkor pedig az egyik legjobb választás.

Rekortán

A rekortán szintetikus gumi, ilyen a legtöbb futópálya felülete. Egyik legnagyobb előnye a rugalmassága, aminek köszönhetően nem „földeli” az energiádat, hanem visszaad belőle, így gyorsabban tudsz futni. A lábadat viszont jobban igénybe veszi, mint a puha föld. Alapvetően jófajta futófelület, de itt sem mindegy, hogy megfelelő, a lábad sajátosságaihoz passzoló cipőben futsz-e.

Füves terület

A fű puhasága óvja a lábadat, talán a legkíméletesebb terep a futáshoz, egyenetlensége révén pedig változatosan edzi az izmaidat. Ha fűben futsz, akkor viszont gyakrabban nézz a lábad elé, mert bárhol belebotolhatsz egy kisebb-nagyobb buckába, aminek a bokád láthatja kárát, a nedves fű pedig csúszásveszéllyel jár. Hátránya, hogy több erőt elnyel, mint például a rekortán, ezért néha nehezebb rajta futni.

Erdei terep

Egy puha földútért hálás lesz a lábad. A kövekre, tócsákra és faágakra itt is fokozottan ügyelned kell, de cserébe a terepfutás sosem unalmas, jó esetben nem lankad a figyelmed. Nemcsak a futás, de az izommunka is változatos a terepen, ezért sokoldalúan fejleszt.

Homok

A homok nem könnyű terep, épp ezért szép kihívás az izmaidnak, jól fejleszti az erőnlétedet. Főleg azért, mert puha, így nem sok erőt ad vissza a lábaidnak. Szintén a puhaság az oka, hogy az Achilles-inadra is jobban kell vigyáznod. Inkább rövidebb távok futására alkalmas.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!