Elsősorban rajtad, nem az edzőn múlik, hogy sikerül-e elérni a céljaidat, hiszen te vagy az, aki dolgozik magán. Mégis: általában jobb nem a saját károdon tanulni. Sok elpazarolt energiát megspórolhatsz, ha egy profi tanítja meg neked a gyakorlatok helyes kivitelezését, aki remekül motivál is – legalább amíg belejössz. De honnan tudhatod, hogy jó edzővel van-e dolgod?

A jó edzőnek jó a híre is – de azért nem árt, ha kicsit szimatolsz. Kikérdezheted a vendégeit a tapasztalataikról, és elmehetsz egy általa tartott csoportos edzésre is. Így időben kiderülhet, hogy megvan-e köztetek a kémia, ami a sikeres közös munkához szükséges. Ha a következő tulajdonságokat felfedezed a jelöltben, akkor nyugodtan leteheted a voksodat mellette.

Hiteles

A jó edzővel nemigen fordul elő, hogy bort iszik, miközben vizet prédikál. Egyértelműen látszik rajta, hogy sokat és profi módon sportol – legjobb esetben pedig olyan fizikuma van és/vagy olyan teljesítményre képes, amilyenre te is vágysz. A gyakorlatokat nem csak körülírja, hanem pontosan be is mutatja, ezért könnyebb lesz végrehajthatod őket.

Képzett

A sport és a táplálkozás tudományág, ami megállás nélkül fejlődik. Ezért nagyon fontos, hogy az edződ képben legyen a legfrissebb infókkal kapcsolatban, és ezekhez igazítsa az edzéstervedet. A legjobb, ha Testnevelési Egyetemet vagy komoly, akkreditált szaktanfolyamot végzett, de akkor is megnyugodhatsz, ha egy sikeres élsportolói múlt áll mögötte.

Motiváló

Nem csak testileg, de agyban is nagyon ott van az edzéseken. Jó emberismerettel rendelkezik, ezért képes ráérezni, hogy téged hogyan kell lelkesíteni, és mitől vagy képes szárnyalni. Hiszen embere válogatja, hogy kinek jön be például a keménykedő vagy éppen a megértő, támogató hozzáállás.

Fókuszált

Egy profi edző nem a te edzésed idején intézi el az ügyes-bajos dolgait telefonon, és nem beszélget a többiekkel, mondván, hogy most épp úgyis csinálod a gyakorlatokat. Aki így tesz, az el van tájolva, hiszen a személyi edzésnek épp az a lényege, hogy biztosan pontosan végezd a gyakorlatokat, és egy pillanatra se veszítsd el a lelkesedésedet.

Őszinte

Vannak dolgok, amiket szíved szerint nem szeretnél hallani – a jó edző viszont ennek ellenére őszinte veled. Nem ígér olyasmit, ami elérhetetlen, nehogy csalódás érjen. Ami viszont kivitelezhető, abban maximálisan támogat téged.

Fotó: pixabay

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!