Mondj búcsút 2019-nek és a komfortzónádnak!

Van egy rossz és egy jó hírünk: az újévi fogadalmaidat sajnos nem fogod tudni betartani anélkül, hogy be ne vállalnál pár nemszeretem kényelmetlenséget. Viszont a jó hírünk is ugyanez, mert a változás és a valódi izgalmak szintén a komfortzónán túl kezdődnek. Hoztunk neked pár ötletet, hogyan változtass!

Mi az a komfortzóna?

Amikor a komfortzónádban vagy, akkor olyan jól bejáratott tevékenységeket végzel, amelyektől biztonságban érzed magad, és nagyjából tudod, mi a végkimenetelük. Ilyenkor semmi baj nem érhet, és nem sok esély van a meglepetésre – ahogyan a fejlődésre sem. Hiszen ha azt teszed, amit eddig tettél, akkor azt kapod, amit eddig kaptál. A tudatalatti vágyik a biztonságra, a tudatos elme viszont fejlődést szeretne. Ehhez viszont sajnos kisebb-nagyobb mértékben kockázatot és kényelmetlenséget kell vállalni.

Miért jó kilépni a komfortzónádból?

Leginkább azért, mert enélkül nincs változás és fejlődés. Ha viszont kicsit kijjebb tolod a határaidat, akkor növekszik az önbizalmad, és elégedettségérzéssel tölt el, hogy kontroll alatt tarthatod az életedet. Hiszen ilyenkor te magad döntesz a változás mellett, és teszel érte – ahelyett, hogy hagynád, hogy eluralkodjon rajtad az automatizmus és a kényelmesség. Érzed, hogy kompetens vagy, méghozzá az önuralom területén. Persze érthető a félelmed: lehet, hogy érnek majd kudarcok. De a tanulságok szintén előrébb visznek.

Hogyan kezdd el feszegetni a határaidat?

Bár az év első napjaiban az ember hajlandó ide nekem az oroszlánt is” szemlélettel nekiugrani a fogadalmai valóra váltásának, kis lépésekkel hosszabb távon messzebbre érhetsz. Fogadd el, hogy lesz, amikor tutira közbejön valami; lesz, amikor fáradt leszel; és az időd sem lett több, csak azért, mert egy új év kezdődött. Mini változtatások viszont többnyire beleférnek, szinte minden nap, amelyektől idővel rákapsz az újdonságok ízére. Nagyon igaz az a mondás, hogy az emberek általában túlbecsülik, mire képesek egy nap alatt, és alábecsülik, hogy kis lépésekkel hová juthatnak egy év alatt. Pár ötlet kezdetnek:

  • Próbálj ki új útvonalakat, amikor haza vagy a munkába mész.
  • Kóstolj meg ismeretlen ételeket és italokat.
  • Tanulj nyelveket, hiszen tanulás közben szinte minden újként hat.
  • Merülj el egy izgalmasnak tűnő új hobbiban.
  • Szervezz olyan programot, amin még sosem vettél részt.

De talán az egyik legjobb határokat feszegető tevékenység a sport, hiszen egy az egyben az erőfeszítésekről szól. Nemcsak egészségesebb és csinosabb leszel tőle, de felpezsdítheted vele a társasági életedet is. Csináld tudatosan a komfortzónádon kívül:

  • Próbálj ki egy új sportágat.
  • Indulj amatőr sportversenyen, ha még sosem tetted.
  • Fedezz fel új helyeket sportolás közben: például egy más városba szervezett bringafutamon vagy túrán.

Ha belejöttél, akkor akár az összeset egyszerre is csinálhatod: legyél Ötpróba tag! Ötpróbásként évi több mint 120 sportprogram közül választhatsz, új barátokat szerezhetsz, megismerheted az országot, és még pontokat is kapsz jutalomképpen, amiket értékes sportos ajándékokra válthatsz.

Hajrá, legyen 2020 végre tényleg a változások éve!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!