Szerencsére napjainkban a sportágak egyik legnagyobb sztárja az úszás, nemcsak a szurkolni, de a mozgásra vágyó tömegeket is megmozgatja. Mielőtt azonban ész nélkül ugranánk fejest az ismeretlenbe, hadd lássunk el Titeket pár jó tanáccsal, hogy ne érjen váratlanul  semmi, mielőtt egy új szenvedélybe csobbannátok bele.

Nélkülözhetetlen kelléke az igazán jó úszóknak az úszódressz, úszószemüveg és úszósapka. Nem fürdőnadrág, nem bikini. Próbáltál már ezekben a trendi, ám könnyen lecsúszni hajlamos fürdőruhákban fejest ugrani? Ha igen, tudod miért tanácsoljuk a feszes, egyberészes úszódresszt. Ha nem, akkor szerencsés vagy és ne is próbáld ki. Ezek a darabok, habár nagyon szépek, könnyen lecsúsznak, a csomók pillanatok alatt kikötődnek.

A megfelelő felszerelés után, de még a vízbe csobbanás előtt, elengedhetetlen a bemelegítés. Érdemes még a szárazföldön elvégezni néhány nyújtást, annak érdekében, hogy az izmainkat ne érjék váratlanul a szokatlan mozdulatsorok, majd indulhat a vízi nyújtás is. Először elegendő, ha 25-50 métereket úszol, szépen lassan, minden mozdulatra jól odafigyelve, majd, ha ez sikerült a következő cél legyen az, hogy minél több hosszt tudj leúszni megállás nélkül.

Azok számára, akik már itt megakadtak, megnyugtatásként Rendes Szonját, a Buborék Úszóiskola úszásoktatóját kérdeztük arról, hogyan is vágjunk bele az úszásba, mire fontos figyelnünk, mikor a vízben vagyunk. „Úgy gondolom nagyon személyiségfüggő, hogy kinek mire van szüksége. Szerencsére az úszni vágyók egyéni és csoportos órák közül is tudnak választani. Azok, akik félnek a víztől, jobban igénylik a figyelmet és segítséget, azok számára az egyéni órákat ajánljuk. Az alappal rendelkezők számára, a csoportos órák a kedvezőbbek, itt az alapra már tudunk építkezni, javítani a technikát, a levegővételek módját. Emellett nagyon fontos az is, hogy milyen a sportoló kapcsolata az oktatóval, hogy könnyebben kialakuljon a bizalom.”

Mennyiben nehezebb a felnőtteknek megtanulni úszni, mint a gyerekeknek? „A felnőtteknél sajnos nehezebben alakul ki a vízbiztonság, őket már nem lehet mesékkel, játékos módszerekkel rávenni, hogy „nézzük meg a halacskákat vagy a napocskát”, nekik már agyból kell megmagyarázni, mit-hogyan teszünk. Mikor egy felnőtt lejön a medencéhez, már van benne egy félelem, hogy neki ez nem megy. Ez a gyerekek fejében meg sem fordul, vagy ha igen, sír egy kicsit a parton aztán beleugrik a vízbe. Ez felnőtt korban már nem ilyen könnyű, nehezebb feloldani a gátlásokat. De ettől függetlenül is úgy gondolom, hogy soha nem késő megtanulni úszni.”

Szonja állítását egyre több felnőtt és nyugdíjas igazolja, akik minden félelmüket félretéve, a saját képességeiknek megfelelően, maguk is Milák Kristóffá változnak, ameddig úsznak.

A november 17-én megrendezésre kerülő Vizesgáláig már nem kell sokat várni, azonban addig sem árt felkészülni a ránk váró feladatokra, hiszen délelőtt, akik elég bátraknak bizonyulnak, úszóversenyen vehetnek részt a Duna Arénában, ott, ahol magyar világbajnoki érmek születtek, ahol az igazán nagy harcokat vívták sportolóink. Ott találkozunk, addig is sikeres edzéseket kívánunk!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!