Óriási a felháborodás a transznemű úszó győzelme után

Hiába álltak ki sokan az ellen, hogy Lia Thomas elinduljon a nők versenyében az amerikai egyetemi úszóbajnokságon, a férfiként született és az átalakítási folyamatot 2019-ben elkezdő Lia, aki egykor Will volt, rajtolhatott és a University of Pennsylvania színeiben győzött is 500 yardon, ezzel ő lett az amerikai egyetemi sport első transznemű bajnoka.

Lia Thomas úgy tudott győzni az 500 yardos versenyen, hogy maga mögé utasította a tokiói olimpián 400 méter vegyesen ezüstérmes Emma Weyant, valamint a tavalyi ötkarikás játékokon 1500 gyorson szintén második helyet szerző Erica Sullivant. Az egykori középszerű férfi úszó sikerét a nézőközönség sem tudta kitörő örömmel fogadni, míg a mezőny többi tagját hangosan ünnepelték.

Többen csalónak nevezték Liát, az uszoda előtt is tüntettek ellene, de az ellenállás nem most kezdődött, Cynthia Millen már tavaly, Lia első versenyszereplései után lemondott az USA Swimming nevű szervezetben betöltött posztjáról, tiltakozva az ellen, hogy hagyták indulni.

„Többé nem dolgozhatok olyan sportágban, amely lehetővé teszi a biológiai férfiak számára, hogy nőkkel versenyezzenek. Ezzel ugyanis a sporttal, az úszással kapcsolatos minden esélyegyenlőség megsemmisül” – fogalmazott Millen, aki úgy véli, hogy habár személy szerint semmi baja Liával, de a sport mégiscsak testek küzdelme testek ellen, és Lia teste mindig férfitest lesz, a sportban a maga előnyeivel, ami ha női testek ellen versenyez, igazságtalanságot eredményez.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2004 óta engedélyezi a transzsportolók indulását az olimpiákon, de nem csak hormonkezeléshez, hanem a nemi átalakító műtétekhez köti a részvételt, míg az amerikai egyetemi úszószövetség egyévnyi hormonkezelés után engedi az indulást.

Az eredmény egyértelmű: a még a középszerűnél is rosszabb egykori férfiúszó, Will Liaként – semmit sem javítva korábbi időeredményein, de nem is rontva azokon – fölényesen nyert a nők között.

 

Fotó: Getty Images

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!