Az öttusát az ókori olimpiák pentatlonja ihlette. Egy összetett, a fizikai és a technikai sportágak sajátosságait egyesítő új sport megalkotása volt a cél. A modern olimpiák megálmodójának, Couberten bárónak az öttusa létrehozására vonatkozó javaslatát 1909-ben fogadták el.

Az öttusa összetett versenysport, amely öt sportágból áll: lovaglásból, vívásból, lövészetből, úszásból és terepfutásból. Ez utóbbit az új szabályoknak megfelelően 2009-től kombináltan – biatlonszerűen (kéttusaszerűen) – bo­­­­­nyolítják le, a lövészettel együtt. A versenyek lebonyolítása lehet egyéni, csapat- vagy váltóverseny jellegű. A sportágak sorrendje – összefüggésben a 2009-ben bevezetett szabályokkal – megváltozott (azelőtt lövészet, vívás, úszás, lovaglás és futás volt a sorrend):

  • vívás: párbajtőrvívás elektronikus találatjelzéssel, 1 tusra,
  • úszás: 200 méteres táv teljesítése tetszőleges úszásnemben,
  • lovaglás: egyes, kettes, illetve hármas akadályokból álló díjugratás,
  • kombinált futás-lövészet (e kombinált szám leírása lejjebb olvasható).

Vívás

A vívás elektromos párbajtőrrel és teremben kerül megrendezésre. A két vívó közötti baráti küzdelmet asszónak nevezzük, melynek eredménye alapján meghatározható a győztes személye. Egy asszó ideje egy perc.

Úszás

Az egyéni versenyben az úszás távja felnőtteknek, junioroknak, ifi A és B korosztá­lyoknak 200 m. Ifi C korcsoportban 100 m, ifi D és E korcsoportokban 50 m. Váltóversenyben 3×100 m felnőtteknek, junioroknak, ifi A és ifi B korosztályoknak. 3×50 m ifi C korcsoportban, 3×25 m ifi D és E korcsoportokban. A verseny szabad stílusú úszás, amely azt jelenti, hogy a versenyző bármely úszásnemben, versenystílusban úszhat. A fordulókban és a célba éréskor a versenyző valamelyik testrészével köteles a medence végét megérinteni.

Lovaglás

Valamennyi hivatalos egyéni UIPM- (Nemzet­közi Öttusa Szövetség) versenyen a lovaspálya hossza 350–450 méter, amelyen 12 akadály van, köztük egy kettes és egy hármasugrásnak kell lennie. Legalább öt ugrást kell beiktatni a verseny szintjének megfelelő maximális magasságra állított akadályokkal. A magasságot a lovak képességeinek figyelembevételével kell megállapítani.

Futás, lövészet

A futás és a lövészet egyetlen kombinált számot képeznek. Ennek során a versenyzők „hendikep” rendszerben (a három szám alatt elért pontszámkülönbségekből időkülönbségeket generálnak, és ennek megfelelően indítják a versenyzőket) rajtolnak, kb. 20 m futás után 5 lövést adnak le, legfeljebb 1 perc 10 másodperc alatt. Újabb futószakasz következik, ezúttal 1000 m és 5 lövés leadása, aztán újabb 1000 m futás és 5 lövés, végül 1000 méteres futással zárul a verseny.

Az öttusa története

Az öttusa megalkotásához mesét is fűztek. Egy katonai futár fontos küldetésre indul, egy levelet kell eljuttatnia a folyó túloldalán elhelyezkedő szövetségeseknek. Lovon indul útnak, de az ellenség felfedezi, ezért karddal majd pisztollyal kell utat vágnia a harcmezőn. A lovát az ellenség kilövi, úszva kel át a folyón, végül futva juttatja el az üzenetet a címzettnek.

Elsőként, 1911-ben a svéd öttusaszövetség alakult meg. Az első nemzetközi öttusaversenyre 1912-ben, a stockholmi olimpián került sor. Magyarországon az első versenyt 1927-ben rendezték meg. 1948-ban, Londonban megalakult a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM), és az alakuló ülésen részt vevő magyarok bejelentették, hogy annak tagjai lesznek. Ezzel a döntéssel létrejött a Magyar Öttusa Szövetség.

Az öttusa Magyarországon

Az öttusa egyértelműen magyar sikersportág, számos aranyérmünk (és persze ezüst és bronz is) van az olimpiákról, és mind felnőtt, mind junior, mind ifi szinten sok érmet szereztek sportolóink az Európa- és világbajnokságokon.

Kinek ajánlott?

Mindazoknak ajánlott az öttusa, akik szeretik a változatosságot, kitartóak, szorgalmasak, és mind önbizalom terén, mind mentálisan rendben vannak, az öttusa versenyek ugyanis leginkább fejben dőlnek el.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Állóképességet;
  • kreativitást;
  • koncentrációs készséget.

Előnyök és hátrányok

Egyértelmű előnye az öttusának a változatosság, mind a környezet, mind a testi és lelki fejlődés szempontjából.

Mikortól ajánlott?

Az öttusa alapját jelentő úszás és futás már 6-7 éves kortól űzhető versenyszerűen, az öttusa mint teljes sportág 14 éves kortól lép be a versenyzők életébe, és nagyjából 35 éves korig lehet aktívan űzni. Az öttusa nem igazán űzhető hobbiként, de például az úszás és futás igen.

Az öttusát is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Öttusa Szövetség: Magyar Öttusa Szövetség

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!