Az év végi hajtás után mindenkinek jár egy kis pihenés, így a legtöbben karácsonykor előszeretettel lazítunk, ha csak tehetjük. De vajon mennyit engedhetnek a gyeplőn ilyenkor az élsportolók, akiknél a pihenés mennyisége és jellege kihat a teljesítményükre? Megkérdeztünk néhány bajnokot.

Csipes Tamara olimpiai, világ- és Európa-bajnok elmondása szerint a kajakozók – így ő is – egész évben egy előírt edzési metódust követnek, amiben nehezebb és könnyített hetek váltogatják egymást, hiszen az ember időnként elfárad, és muszáj regenerálódni. Előrelátóan úgy szokták időzíteni, hogy a könnyített periódusok az ünnepek idejére essenek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a két ünnep között rendesen edzenek, de az ünnepnapokon nem.

Forrás: Csipes Tamara facebook oldala

Németh Nándor junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes úszó csapattársaival együtt az előző években a két ünnep közötti időszakot is megkapta pihenőként, így csak szilveszter után ugrottak a medencébe újra. Idén viszont nem állnak le az edzésekkel, a küszöbön álló országos bajnokság és a közelgő olimpia miatt. Összesen három ünnepnapon lesz egy szusszanásnyi idejük a nagy hajtás közepén.

Forrás: Németh Nándor facebook oldala

Gangl Edina Európa-bajnok vízilabdázó elmesélte, hogy náluk minden negyedik évben kicsit speciális a karácsony, mivel az Európa-bajnokságot januárban rendezik, ezért az ünnep a felkészülés kellős közepére esik. Az ünnepi készülődés ilyenkor kissé háttérbe szorul és elveszíti meghittségét. „Tudjuk, hogy mik a céljaink, ezért ezeknek mindent alárendelünk, de próbálunk kicsit ünnepi légkört teremteni. Múltkor például karácsonyi zenéket tettünk be a kondiban, hogy azért nekünk is jusson valami. Idén még lesz egy világliga meccsünk Athénban, ahonnan 24-én érkezünk csak haza. Azután vár még rám egy kis autókázás Mosonmagyaróvárra, hogy a családommal tölthessek egy kis időt” – tette hozzá.

Forrás: Gangl Edina facebook oldala

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó arról számolt be, hogy az edzések aktuális intenzitása a sportágtól és az ahhoz kapcsolódó versenyidőszakoktól függ. Az atlétikában január közepén kezdődik a fedett pályás versenyszezon. Ezért Balázs most éppen az alapozó munka végén tart, a versenyek közelsége miatt pedig nagy leállás nem fér bele az életébe. Karácsony három napján viszont nem fog edzeni, helyette pihen, kikapcsolódik, és a családdal tölti az idejét, ez kell a léleknek.

Eredményes felkészülést és kellemes ünnepeket kívánunk mindegyikőjüknek!

Forrás: Baji Balázs facebook oldala
FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!