Reggel vagy este célszerű edzeni?

Részben egyénfüggő, hogy melyik napszakban esik jobban és mikor hatékonyabb az edzés. Már a szervezet ún. cirkadián ritmusa, azaz napi biológiai órája is mutat egyéni sajátosságokat. Vannak viszont olyan alapvető, az emberi szervezetre általában jellemző élettani adottságok, amiket érdemes figyelembe venned, amikor a reggeli vagy az esti sport mellett döntesz.

Mi szól a reggeli edzés mellett?

  • Hatékonyabban tudsz dolgozni utána: A reggeli edzés közben felszabaduló boldogsághormonok bizonyítottan óriási energialöketet adnak a szervezetednek: jótékony hatásuk még órákkal a sportolás után is érezhető, főleg a munkavégzés hatékonyságában. Dinamikusabbá válsz, jobban pörög az agyad, és erősebben tudsz fókuszálni. Ezért ha sok elintéznivalód van aznapra, akkor jó döntés reggel mozgással „alapozni”.

  • Rendszerességet iktathatsz az életedbe: Ha reggelente jársz sportolni, akkor nagyobb valószínűséggel fog a mozgás jó szokása beépülni az életedbe. Kevesebb az esélye ugyanis, hogy a nap során még közbejön valami, ami keresztbe tesz az edzésnek – mondjuk egy váratlan túlóra.

  • Jobban alszol: Az edzés felturbózza a pulzusszámodat és megemeli a testhőmérsékletedet, ami az esti lefekvés előtt nem ideális – legalábbis, ha gyorsan el akarsz aludni. Ezért ilyen szempontból a reggel okosabb döntés, főleg, hogy a korai edzéssel a vérnyomás is optimalizálható, ami szintén segíti az éjszakai alvást.

  • Jobban ég a zsír: Az anyagcsere a reggeli órákban a legaktívabb, ezért zsírégető edzéshez éppen ideális ez a napszak. Viszont fontos, hogy ne éhgyomorra láss neki a mozgásnak, hanem optimalizáld a vércukorszintedet egy könnyű és egészséges, kis mennyiségű reggelivel.

Miért hasznos este edzeni?

  • Kiengedheted a gőzt: Egy húzós munkanap során akkora adag feszültség halmozódhat fel benned, hogy akár az estédet is tönkreteheti, ha munkaidő után is a benti ügyeken pörögsz. Sportolással viszont észrevétlenül levezetheted a stresszt, közben ráhangolódva a magánéletedre.

  • Lazábbak az izmaid: Közvetlenül ébredés után még merevek az izmok és az ízületek, ezért a sérülésveszély is nagyobb. Estére viszont az egész napos jövés-menés miatt már jól bejáratódtak, így flottabbul megy a sportolás is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy elbliccelheted a bemelegítést, hiszen a napi lóti-futihoz képest a sport másfajta terhelést jelent, amire fel kell készíteni az izmokat.

  • Kisebb az időnyomás: Ébredés után a fejedben zakatol, hogy mi mindent kell még elintézned aznap, ezért az estihez képest a reggeli edzés valamivel hajszoltabb lehet. Estére viszont jó esetben már magad mögött tudhatod a feladatokat, és jobban bele tudsz feledkezni a mozgásba, sőt: nyújtani és nyugodtan zuhanyozni is több időd van.

  • Csökkenti az étvágyadat: A legtöbb embernél az esti edzés mérsékli az étvágyat, ezért ha fogyózol, akkor ilyenkor jó célba venni az edzőtermet. Pech, ha nálad ez még sincs így – viszont ilyenkor is segíthetsz magadon, ha edzés után már inkább csak fehérjét eszel, a diétád sikeressége érdekében.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!

Szeretnék bővebb információt és telefonos megkeresést a rendezvény szponzorációs lehetőségeivel kapcsolatban.

New York Shop

szájhigiéniai prémium termék forgalmazó

A New York Dental cégcsoport több mint 25 éve foglalkozik a magyar fogorvosok és lakosság szájhigiéniai termékeinek forgalmazásával. Az egészségünk elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő szájhigiénia.

6-12 év kor között már kibújnak a maradandó csontfogak. Kiemelten fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében megfelelő szájhigéniai szokásokat alakítsunk ki. A célunk, hogy támogassuk és ösztönözzük a rendszeres, helyes fogmosás fenntartását a megfelelő termékekkel, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a New York Shop szájhigiéniai állapotfelméréssel és személyreszabott prémium szájhigiéniai termékekkel segítheti a junior életmódváltókat.