Rögtön két aranycsapat?

Két csapatunk is aranyérmet szerzett Szocsiban, a kadet és junior Eb-n! A kadet női párbajtőrcsapat és a kadet férfi kardcsapat egyaránt címvédőként lépett pástra, és meg is védte a címét. Mindkét csapat magabiztosan menetelt a döntőig, és ott is helyén volt az eszük és a szívük.

Ha a csapat címvédőként lép pályára (jelen esetben pástra), akkor a szurkoló – nemcsak a laikus – óhatatlanul is győzelmet, azaz címvédést vár. Persze, próbálja bármimegtörténhettel és hasonlókkal felkészíteni magát az esetleges csalódásra, de a lelke mélyén továbbra is borítékolja a győzelmet, az aranyérmet… így pedig óhatatlanul megvan a kudarc keserű megélésének kockázata… Ha pedig két csapatunk van ebben a helyzetben, akkor az ilyen irányú kockázat is nagyobb.

De ezúttal kudarcról szó sem lehetett! Mind a kadet női párbajtőr- (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter), mind a kadet férfi kardcsapat (Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás) nagyon magabiztosan jutott a döntőbe.

A női párbajtőrcsapat egyrészt címvédőként érkezett, másrészt a csapattagok szenzációsan szerepeltek Szocsiban egyéniben (arany- és ezüstérem, illetve ötödik helyezés), tehát mindenképpen esélyesnek számított. Ezt meg is mutatta, hiszen a döntőig minden ellenfelét nagy különbséggel múlta felül. Az osztrákok (45:25), a németek (45:29) és Izrael (45:26) legyőzése után a döntőben a házigazda, az orosz válogatott következett. Ez már egy szorosabb mérkőzés volt, de a lányok végig vezetve, 45:43-ra diadalmaskodva megmutatták, hogy miért is ők a címvédők.

A kadet férfi kardcsapat ugyancsak címvédőként érkezett, így ők a negyeddöntőben kezdtek, könnyedén verve a németeket (45:23). A románokkal vívtuk tavaly a döntőt, most már az elődöntőben összefutottunk, ezúttal is ők bánták, 45:40 lett a vége.

Baaken Mátyás az olaszok elleni döntőben is remekelt.

A döntő az olasz válogatottal nehéznek ígérkezett, és nem is volt könnyű. A magyar kardozók hamar átvették a vezetést, és nem is engedték ki már a kezükből. Vezettek 7 tussal is, a vége 45:40 lett. És az aranyérem.

Kaiser Mátyás és Rabb Krisztián öröme az aranyérmet jelentő találat után.

Kadet és junior Európa-bajnokság, Szocsi

Kadet férfi kardcsapat, 13 induló

  • Negyeddöntő: Magyarország–Németország 45:23.
  • Elődöntő: Magyarország–Románia 45:40.
  • Döntő: Magyarország–Olaszország 45:40.
  • Végeredmény: 1. Magyarország (Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás, válogatott edző: Ravasz Etele, edzők: Decsi István, Kovács Laura, Somlai Béla, Bódy Benjámin), 2. Olaszország, 3. Románia.

Kadet női párbajtőrcsapat, 16 induló

  • Nyolcaddöntő: Magyarország–Ausztria 45:25.
  • Negyeddöntő: Magyarország–Németország 45:29.
  • Elődöntő: Magyarország–Izrael 45:26.
  • Döntő: Magyarország–Oroszország 45:43.
  • Végeredmény: 1. Magyarország (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter, válogatott edző: Partali Csaba, edzők: Plásztán Attila, Galli Zsolt, Kolczonay István, László István), 2. Oroszország, 3. Románia.

Borítókép: a női csapat összeborulása a győzelem után.

Forrás: Magyar Vívó Szövetség

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!