Sportágválasztás előtt – hogyan válasszunk?

Az idei tanévkezdést talán minden eddiginél jobban várják a gyermekek és a szülők egyaránt. Ezzel egy időben a különórák, délutáni elfoglaltságok lehetőségei is felmerülnek, ilyenkor sokan szeretnének valamilyen sportolási lehetőséget találni a gyermekek számára. Ez azonban komoly döntés, hiszen egy életre meghatározó választás lehet a gyermek és az egész család számára.

Sokaknak a sportágválasztás egyértelmű dolog lehet, ha a család tagjai közül amúgy is űznek vagy űztek már valamilyen sportágat, amihez kötődnek. Efelé a gyermek már egészen kis kortól mutathat érdeklődést, és szülőként az is észrevehető, mennyire van esetleg érzéke az adott sportághoz.

Más esetben sok múlhat a testnevelő tanáron. Ő a testnevelés órákon látottak alapján kiszűrheti, hogy gyermeknek milyen sportághoz van esetleg tehetsége, és akár iskolai szinten el is kezdheti rendszeresen űzni az adott mozgásformát.

Azonban létezik tudományosabb megállapítása is annak, hogy mit sportoljon a gyermek. Létezik egy úgynevezett sportantropometriai mérés, mely a felnőtt korban várható testalkat alapján meghatározza, hogy mely sportágak lehetnek a legalkalmasabbak a gyermek részére. Ezek a mérések megállapítják a várható testmagasságot, testsúlyt, testalkatot, test összetételt, hízásra való hajlamot, erősíthetőséget és a biológiai kort. A mérést 7 éves kortól lehet alkalmazni.

Ezek az adatok sokat segíthetnek a megfelelő sportág kiválasztásában, amihez javaslatokat is adnak a mérések után. Természetesen ez a testalkat vizsgálat csak egy javaslat, útmutató a választás előtt állóknak, de sokat segíthet abban, hogy a gyerek sikeres legyen a választott sportágban, és így sokkal nagyobb kedvvel űzi majd azt rendszeresen.

A Nagy Sportágválasztó rendezvénysorozat szintén azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a választást. Itt a résztvevő sportágak szakembereivel, edzőivel közvetlenül találkozhatnak a kilátogatók, amire más körülmények között nem adódhatna ekkora lehetőség. A különböző sportágak egyesületei rendszeresen tartanak nyílt edzéseket, ahol az érdeklődők megtekinthetnek egy edzést és aktívan részt is vehetnek rajta, így az edzők ki tudják szűrni a tehetségeket.

A Sportágválasztó alkalmával azonban egy helyen és időben több mint 100 sportág van egyszerre jelen, és így szinte azonnali visszajelzést kaphatnak a résztvevők, hogy melyik sportágat lenne a nekik leginkább megfelelő.

Idén sajnos erre fizikailag nincs lehetőség, de a sportágak és egyesületeik ugyanúgy várják a jelentkezőket a szeptembertől induló edzéseken. Ehhez a Klubkereső oldalunk nyújt segítséget, ahol több sportág egyesületei is megtalálhatóak. Így nem csak a sportágat, hanem a lakóhelyhez legközelebbi egyesületet is meg lehet találni.

Ez megkönnyítheti az edzésre járást, és sokat segíthet a jövő bajnokainak céljaik elérésében.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!