Szombat esti izomláz: június 15-én Mozgás Éjszakája

Az elmúlt években sokak egyik kedvenc szabadtéri nyári programjává vált a legnagyobb budapesti sportfesztivál, a Mozgás Éjszakája, amely most hétvégén 17 jól ismert és kuriózumnak számító sportággal várja a látogatókat a gyönyörűen kivilágított Duna-parton. A sportokat profi edzők segítségével bárki kedvére kipróbálhatja ingyenesen. A Mozgás Éjszakája az Ötpróba szabadidősport-mozgalom rendezvénysorozatának része és pontszerző állomása, de a szervezők minden mozogni vágyót szeretettel várnak.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: szerinte a sportfesztivál egyik legnagyobb erőssége, hogy az aktivitást pozitív élménnyé varázsolja. A tavalyi szabadtéri zumbaórán például magával ragadó bulihangulat fogadta a latin ritmusok és a tánc kedvelőit. Hozzátette, hogy fontos újításként idén mind az 5 ötpróbás sportágban lehet a Mozgás Éjszakáján pontot szerezni, méghozzá már akár kisebb távok teljesítésével is, ami plusz motivációt jelent. Tavaly 19 000 látogató érkezett a rendezvényre, ebben az évben még több embert várnak. Az Ötpróba-tagok száma szintén impozáns: közel 20 000 fő. A gyors gyarapodás a motivációs ajándékoknak is köszönhető, hiszen az Ötpróba eseményeken résztvevők teljesítményük jutalmaként pontokat gyűjthetnek, amelyeket értékes sportruházatra válthatnak. A legtöbb pontot szerző ötpróbázók közül pedig 24-en kijuthatnak nézőként a tokiói olimpiára is. De Révész véleménye szerint a legnagyobb ajándék mégis az, hogy egészségesen élhetnek.

Dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora beszámolt arról, hogy intézményük immár ötödik alkalommal vesz részt a Mozgás Éjszakája koncepciójának kialakításában és az esemény lebonyolításában, 150 hallgatóval. Mocsai megemlítette azt is, hogy a 10 legnagyobb halálozási aránnyal járó betegségcsoportban sajnos érintettek a magyarok is, ezért a szabadidősport népszerűsítése kiemelten fontos terület az oktatási intézmény számára. Örvendetes viszont, hogy az életszínvonal emelkedése nyomán egyre több hasznosítható idő szabadul fel az emberek életében, amit mozgásra lehet fordítani. Kiemelte azt is, hogy a sport jóval túlmutat a test edzésén: a kutatások szerint a szellemi, kognitív képességek fejlődéséhez jelentősen hozzájárul a rendszeres testmozgás, ezért olyan fontos az oktatásban való megjelenése, például testnevelésórák formájában.

Szemán Róbert, a Nagy Sportágválasztó ügyvezetője elmondta, hogy idén 17 hagyományos és különleges sportágat lehet kipróbálni profi edzők segítségével. Lesz futás, kerékpározás, sárkányhajózás, asztalitenisz, zumba, fitnesz, harcművészetek, jóga, kispályás foci, korfball, lábtoll-labda, tollaslabda, teqball, street workout. A tavalyi évhez képest újdonságokra is számíthatnak a látogatók: 2019-ben éjjeli túra indul a Gellért-hegyre, emellett szabadtéri, budapesti panorámás spinningre is lesz lehetőség, de úszni is lehet majd a Tüske Uszodában a rendezvény idején.

Bordács Miklós, a Mozgás Éjszakája operatív vezetője bemutatta a sportfesztivál helyszínét, amely idén is nagyon látványosnak ígérkezik. A Gellérthegytől a Kopaszi-gátig 2 km-es szakaszon vehetik birtokba a sportolni vágyó látogatók a Duna-partot. A futó- és kerékpárverseny pedig a parton túl az Andrássy utat is érinti. A legszebb látvánnyal talán az éjszakai túra kecsegtet: a Gellért-hegyre vezet fel, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik az éjszakai fővárosra. Fontos, hogy 0:00 órától parkolási tilalom lesz a környéken, ezért arra kérik az autósokat, hogy a rakpart környékét kerüljék ki. Az esetlegesen mégis a helyszínen maradó autókat a Neumann János útra fogják áthelyezni.

Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója kifejtette, hogy a szervezők tapasztalatai szerint érdemes mindig valami plusz élményt adni a mozgást népszerűsítő eseményekhez, hogy az ösztönző hatásuk nagyobb legyen. A Mozgás Éjszakája erre kiváló alkalom, hiszen a sport öröme mellett egy különleges „Budapest by night” élményt is ad. Kiss emellett megemlítette, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén szintén több közismert személyiség tiszteli meg a jelenlétével a rendezvényt. Sőt, még egy rendhagyó színész-sportoló meccs is várható: Thuróczy Szabolcs színész fogja összemérni az erejét Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakozóval egy barátságos pingpongviadalon. Rajtuk kívül jelen lesz Fodor Rajmund, Dombi Rudolf, Staicu Szimona és valószínűleg Tápai Szabina is.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!