Ha megszomjazol edzés közben, meghúzod az ásványvizes kulacsot, és kész. De biztos, hogy ez mindig ennyire egyszerű dolog? Sportolás közben ugyanis nemcsak folyadékot veszítesz: vannak olyan esetek, amikor a víz már nem elég ahhoz, hogy végig a legjobbat tudd nyújtani. Ilyenkor kerülnek a képbe a sportitalok.

Mi számít sportitalnak, és mire jó?

A sportitalok elsősorban arra valók, hogy az intenzív mozgás előtt, közben és után pótolni tudd velük a terhelés hatására elveszített folyadékot, elektrolitokat (magyarul töltéssel rendelkező ásványi anyagokat) és energiát. Segítik a teljesítményed fenntartását, és a víz gyorsabb felszívódását a testedben. Típustól függően vitaminnal és akár aminosavakkal is dúsíthatják őket. Az izotóniás sportital az emberi szervezet sejtjeinek megfelelő mennyiségben tartalmaz elektrolitokat (főleg nátriumot, káliumot és magnéziumot), illetve szénhidrátot a folyamatos energiapótláshoz. Egy másik típus, a hipotóniás ital nagyon hamar felszívódik, ezért gyors hidratáláshoz és elektrolitpótláshoz optimális, viszont energiapótlásra nem igazán való, mert ahhoz nincs benne elég szénhidrát.

Jó, ha tudod, hogy az energiaital nem sportital, és nem is ajánlott a fogyasztása edzés közben, a magas koffeintartalma miatt!

Kiknek való a sportital?

Ha hetente átlagosan két-három alkalommal edzel fél-háromnegyed órát, közepes intenzitással, akkor általában elég, ha csak vízzel pótolod a folyadékveszteséget. Amikor viszont kifejezetten erőteljes a terhelés, például félmaratonra készülsz, és rendszeresen hosszabb távokat küzdesz végig, esetleg épp versenyed van, akkor már ajánlott az igényeidnek megfelelő sportitallal betárazni a kulacsodat. De jól jöhet a nyári kánikulában vagy párás környezetben is, és egy-egy szuperintenzív kardióedzésnél is szükséged lehet rá. Azt is vedd figyelembe, hogy mennyire izzadsz: ha a mozgás intenzitásától és az időjárástól függetlenül izzadós vagy, akkor szintén fontold meg, hogy esetleg sportitallal csillapítsd a szomjadat.  

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!