Tabata: zsírégetés és állóképesség-fejlesztés villámgyorsan

Többé nem foszthat meg az időzavar a sportolás örömétől és a sikerélménytől! A szuperhatékony tabatával akár pár perc alatt olyan eredményeket érhetsz el, mint egy hosszú kardióedzéssel – és ez nem nagyotmondás. Persze ehhez nagyon oda kell tenni magadat, de megéri. Nézzük, mi is ez pontosan!

Az élsporttól a szabadidősportig

A tabata tulajdonképpen a HIIT, azaz a magas intenzitású intervallumedzés egyik leghatékonyabb fajtája. Ezt az egyedi mozgásformát Izumi Tabata japán professzornak köszönhetjük, aki eredetileg a japán gyorskorcsolya-válogatott teljesítményét szerette volna felpörgetni vele. Ez olyannyira sikerült, hogy a sportolók hat hét után 30%-kal jobb eredményt produkáltak.

Mire jó a tabata?

A tabata egyik legnagyobb előnye, hogy rövid edzésidőt igényel, mégis felér a hatékonysága egy hosszabb kardiózással: látványosan fejleszti az állóképességet. Nehéz is lenne hosszabb ideig csinálni, ugyanis az a lényege, hogy maximális intenzitással végzed a gyakorlatokat. A másik óriási előny, hogy olyan mértékben pörgeti fel az anyagcserédet, hogy még órákkal az edzés után is hatékonyan égeti  a szervezeted a zsírt.

Hogy épül fel a tabataedzés?

Maga az edzés körökből áll. Az egyes körökben 20 másodpercig kell teljes erőbedobással végezned egy-egy gyakorlatot (ez kb. 8 ismétlést jelent), majd 10 másodperc pihenő következik, és ez így megy egészen 4 percig. Mivel nagyon kell hajtanod közben, semmiképpen ne hagyd ki az alapos bemelegítést a sérülések elkerülése érdekében!

Milyen gyakorlatokat válassz?

A gyakorlatsort te magad állíthatod össze. A hatékony tabatához dinamikus állóképesség-fejlesztő gyakorlatokat érdemes választani, amelyek erősen megemelik a pulzusodat. Például: ugrókötelezés, fekvőtámasz, négyütemű fekvőtámasz, guggolásból felugrás, húzódzkodás, kitörés, helyben futás stb.

Kiknek nem ajánlott a tabata?

Fontos! Nem mindegy, hogy milyen kondiban vagy, amikor tabatázni kezdesz. A tabatát élsportolóknak fejlesztették ki, ezért jó formában kell lenned. Előtte hozd magad edzésbe pár hét intenzív kardiózással. Ha szívbetegséggel, ízületi gondokkal vagy komoly túlsúllyal küzdesz, akkor viszont inkább válassz egy kíméletesebb mozgásformát!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!