Támadás helyett okos önvédelem: ju-jitsu a Sportágválasztón

Ha valakit érdekelnek a küzdősportok, de a bőség zavara miatt nem tud dönteni, melyiket válassza, akkor érdemes belekóstolnia a ju-jitsuba – ahogyan ezt sokan megtették az őszi Sportágválasztón is. Ez a mozgásforma ugyanis több harcművészet technikáit ötvözi, a taktikus önvédelem érdekében. A sportággal kapcsolatos kérdéseinkre Maracskó Nóra edző válaszolt, aki a WJJF Magyarország SE tagjaként több mint 20 éve foglalkozik harcművészetekkel.

– Mi volt a célotok a Sportágválasztón való megjelenéssel, és beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket?

– Fő célunk a tagtoborzás volt, illetve az általános szemléletformálás a sportolással kapcsolatban – ezért vagyunk itt évek óta. A mai gyerekek ugyanis a kütyük és az informatika bűvkörében élnek, ezért nagyon fontos, hogy a tömegsportot bátorítsuk, főleg az ő köreikben. Biztató jelenség, hogy a gyerekek mellett egyre több szülő is bekapcsolódik – itt, a Sportágválasztón is. Ez kulcsfontosságú, hiszen a gyerekek az ő példamutatásukon keresztül tanulják meg az élet legfontosabb dolgait, így a sportolási szokásaikat is befolyásolja, hogy mit látnak a szüleiktől.

– Mi a ju-jitsu lényege?

– A ju-jitsu az önvédelemre helyezi a hangsúlyt: fő célja, hogy egy esetleges támadást hatékonyan semlegesítsen. A védelem pedig esetünkben nem azt jelenti, hogy vissza tudjunk támadni, és egy megsemmisítő ütést mérni az ellenfélre. Hanem azt, hogy felismerjük és elfogadjuk, hogy az ember nem sérthetetlen, és vigyázni kell magunkra. A legfontosabb, hogy épen hazajussunk – illetve, hogy képesek legyünk hideg fejjel kezelni egy esetleges konfliktust, és ki tudjunk belőle lépni a lehető legegyszerűbb módon.

Maracskó Nóra edzést tart

– Mi mindent próbálhatnak ki a Sportágválasztón tartott nyílt edzéseiteken az érdeklődők?

– Mi elsősorban gyerek és felnőtt ju-jitsuval, illetve judóval foglalkozunk. Természetesen sok látványos technikát bemutatunk, annak érdekében, hogy felkeltsük a figyelmet. A lényeg azonban az, hogy rávilágítsunk az önvédelem fontosságára, hiszen ahogy említettem, ez a ju-jitsu lényege. Számunkra ez olyannyira fontos, hogy tornaórákra is eljárunk, hogy ott gyermek- és női önvédelmet oktassunk, hiszen ez a két csoport van leginkább kitéve a veszélynek. Ráadásul egy gyereket vagy egy nőt általában másképp támadnak meg, mint egy férfit, ezért speciális technikákra van szükségük. A fizikai gyakorlatokon túl nagyon lényeges, hogy a gyerekek értelmét is fejlesszük, és előrelátásra, óvatosságra neveljük őket. Mert sokszor maguk ellen hívják ki a sorsot, amikor egyedül közlekedve látványosan ráirányítják a figyelmet a vagyontárgyaikra, például hangos utcai telefonálással vagy az okosórájuk nyomkodásával. Az is szemléletváltást igényel, hogy megértsük: nem az a lényeg, hogy győzzünk, hanem hogy épségben kerüljünk ki egy támadásból.

– Mi különbözteti meg a ju-jitsut a többi harcművészettől?

– Elsősorban a komplexitása, hiszen minden védekezési technikát ötvöz, ami életszerű lehet egy támadás esetén. Nálunk több harcművészet sajátosságai jelennek meg egyszerre. Megtalálhatóak a judóból ismert fogások, illetve a fogásokból való szabadulás, ahogyan a földharc, az ütés, a rúgás és az eszközhasználat is. De alapvetően azt gondolom, hogy minden harcművészet jó, és csakis a mestertől függ, hogy a tanítvány mennyire veszi hasznát a tanultaknak.

Gyakorlófegyverek bemutatója

– Milyen eszközöket és fegyvereket használtok az edzéseken?

– Gyakorlófegyvereket, amiket a Sportágválasztón is mindig bemutatunk, hiszen sok gyereket nagyon érdekel ez a téma. Használunk például botot vagy gyakorlókést, amely ugyan fémből készült, de nem tehet benned kárt. Nem éles, viszont érzed a bőrödön, ha hozzádért. De itt is a védekezés a lényeg: mi nem fegyverhasználatot oktatunk, hanem a fegyveres támadások hatékony kivédését. Hiszen a pótolható tárgyak helyett mindig az emberi élet védelme a legfontosabb.

Hamarosan kezdődik a ju-jitsu edzés a Sportágválasztón

További információk a sportágról a WJJF Magyarország SE weboldalán találhatók.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!