„Táncold ki!” – az orvosi drámasorozat rajongóinak felcsillanhat a szeme a kijelentés láttán. 🙂 Legújabb sportágismertetőnkben egy olyan mozgásformát mutatunk be, mely egyszerre szórakoztat, fáraszt el, kapcsol ki és a karantén okozta esetleges feszültséget is kiválóan oldja.

Ez a sportág nem más, mint a napjainkban egyre növekvő népszerűségnek örvendő, zumba. Érdekesség, hogy a szó, a „zumbear” igéből származik, mely egy kolumbiai szleng, jelentése gyorsan mozogni, szórakozni. Egy az egyben kimeríti már csak ez mindazt, amit a zumba jelenthet.

Ennyivel azonban természetesen nem elégszünk meg, ezúttal is igyekszünk minden fontos tudnivalót megosztani a sportágról, mely a Budapesti Nagy Sportágválasztó események palettájáról sem hiányozhat. Ebben, a rendezvényeken jelenlévő Z-crew KSE Zumba Instructora, Szabó Roxána állt a rendelkezésünkre.

Már a bevezető alkalmával „összefonódást” figyelhetünk meg a Nagy Sportágválasztó rendezvények és a zumba sportág között, hiszen: „A Zumba 4 éves kortól egészen 99 éves korig javasolt (csakúgy, mint a sportágválasztás és ez által a Nagy Sportágválasztó események látogatása – a szerk.), de már előtte is lehet úgy nevezett Zumbini órákon részt venni a gyerekeknek, édesanyjukkal.  65 éves kortól 99 éves korig javasoljuk a Zumba Gold és 4 éves kortól 14 éves korig a Zumba kids órákat.”

Hogy ki zumbázhat? Bárki. 🙂 „Ez a sportág mindenkinek ajánlott. Itt nem számít, ha esetleg valaki elrontja a lépést, az a lényeg, hogy mozogjunk, és jól érezzük magunkat. Mi, egy óra alatt akár 600-800 kalóriát is elégetünk. Minden olyan személynek ajánljuk, aki vágyik egy kis kikapcsolódásra, mozgásra, táncra, mosolyra és vidámságra.”

Tekinthetjük-e versenysportnak a zumbát, fontos-e az eredmény vagy itt tényleg csak az számít, hogy jól érezzük magunkat és táncoljunk, mozogjunk, ameddig jól esik?

„Versenysportnak nem tekinthető, itt épp az a lényeg, hogy ne görcsöljünk azon, hogy jól csináljuk-e vagy sem. A legfontosabb csak a hangulat, hogy hogyan is érezzük magunkat egy óra alatt és ráadásként még fejlődnek is az izmaink, valamint formálódik az alakunk. Minél többet járunk órára, akár 8-10 különböző órát is el tudunk sajátítani. Mindenkinek fejleszti a mozgás kultúráját, a ritmus érzékét. Egy óra felér akár öt különböző táncórával. Mivel a zumbának hét ágazata van, így mindenki megtalálhatja a neki való órát. Esetleg lehet őket kombinálni, van óra, ami inkább alakot formál, míg a másik inkább a kardio részt képviseli.”

A zumbázásnak nincs különösebb anyagi vonzata, egyrészt mert nem versenysport, így nincs versenyeztetés, nincsenek „kötelező”, egyéni eszközök, felszerelések. Egy egyszerű, de kényelmes „tornaruhával” kell számolni, illetve a zumba órák díjaival.

Napjainkban már az interneten is számos videót, oktatást, edzést látunk, melyek segítségével otthoni környezetben is zumbázhatunk akár gyermekeinkkel, családunkkal együtt. Egy pörgős zene, néhány egyszerűbb, vagy haladóknak éppen bonyolultabb mozgássor, és máris egy vidám délutánt/estét varázsoltunk magunknak.

Tökéletes recept az otthonmaradásra, az otthoni sportolásra! 🙂

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!