A tchoukball gyors és változatos csapatjáték, könnyen elsajátítható, mind gyerekek, mind felnőttek számára. Erőszakmentes sportág, ahol a test-test elleni küzdelem, a feltartóztatás és az akadályoztatás nem megengedett. Ebből is adódóan igazi örömjáték amatőr és versenysport szinten egyaránt.

Egyik védekező játékos sem nyúlhat bele egy átadásba, vagy akadályozhatja meg a lövést! Az összjáték és a megfelelő csapatszellem a célravezető, mind támadásban, mind védekezésben. A tchoukball könnyű játék, a szabályok egyszerűek, könnyen érthetőek.

Kosárlabdapályán játszák, két panelre támadnak, a kapura (kosárra) játszott labdajátékokhoz képest eltérő módon, hiszen nincs „saját” panel, a támadó csapat mindkét panelre dobhat. Pontot sem a panelt eltaláló lövés jelent, hanem az, ha a panelről visszapattanó labda földet ér, azaz a védekező csapat egyik játékosa sem tudja elkapni.

Nincs labdavezetés, passzok vannak. A szabályok egyszerűek: 3 lépést lehet megtenni a labdával, 3 másodpercig tartható a labda, 3 átadás után rá kell lőni, és ugyanazt a panelt sorozatban háromszor lehet támadni, utána váltani kell a másik panelre.

A tchoukball története

Dr. Hermann Brandt – egy kiváló svájci orvosbiológus – a testnevelés hatásait vizsgálta, és kutatásai során felfigyelt arra a tényre, hogy sok sport okoz olyan sérüléseket amelyek a legelszántabb sportolót is visszatartják a folytatástól. 1970-ben díjat kapott „A csapat sportok tudományos bírálata” című tanulmányáért, melyben bemutatta a tökéletes csapat sport létrehozásának lehetőségeit, szem előtt tartva a sérülések számának csökkentését. Ennek nyomán született a tchoukball – furcsa nevét arról a hangról kapta, ami a labda és a panel találkozásakor hallható.
Napjainkban a világ majd minden táján űzik ezt a sportot, különböző szinten, de ugyanazzal a nagy lelkesedéssel, és mindenek felett a játék örömével. Kerekesszékes változata is elterjedt.

A tchoukball Magyarországon

Hazánkban 2015 körül jelent meg ez a sportág, így országos ismertségről még nem beszélhetünk. Kiváló iskolai sport, folyamatos nő az oktatási intézmények száma, ahol meghonosodik. A játék egyre népszerűbb, amit az a tény is mutat, hogy idén már három korosztályos csapattal veszünk részt az Európa-bajnokságon!  

Kinek ajánlott?

A tchoukball tényleg mindenki sportja. Kortól, nemtől függetlenül, sőt koedukált csapatok is játszhatják. Versenysportként teremben vagy szabadtéri kosárlabdapályán, szabadidősportként akár a strandon, homokban vagy füves területen.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Előrelátást;
  • logikus gondolkodást;
  • koncentrációs készséget;
  • szem-kéz koordinációt;
  • csapatban gondolkodást.

Előnyök és hátrányok

A tchoukball kétségtelen előnye, hogy egy erőszakmentes csapatjáték, ahol nincs test-test elleni küzdelem, ebből adódóan a sérülések esélye minimális. Szabadban és teremben egyaránt játszható, kiváló, pörgős szabadidősportként is, hiszen szabályai egyszerűek. Mindenki játéka, nemtől, kortól függetlenül, sőt, koedukált csapatok is játszhatják. Hátrányként – legalábbis Magyarországon – az említhető, hogy nem eléggé elterjedt még.

Mikortól ajánlott?

8-9 éves kortól játszható, akár versenyszerűen is,  szabadidősportként pedig idős korig kiváló.

A tchoukballt is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Tchoukball Hungary Sport Egyesület: tchoukballhungary.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!