A tenisz az egyik legnépszerűbb sportág. A játékot a teniszpá­lyán két elkülönített térfélen játssza teniszütővel és teniszlabdával – egyéni mérkőzés esetén egy-egy játékos, páros mérkőzésen két-két játékos. Cél: az ellenfél térfelére ütni a labdát úgy, hogy azt ő ne tudja szabályosan vissza­ütni.

Szabályos ütés, ha a játékos a labdát maximum egy lepattanás után visszaad­ja az ellenfél térfelére úgy, hogy a saját térfelén már nem pattan le, és az ellenfél térfelén a pályára esik.

A teniszpályának szigorúan meghatározott méretei vannak. A pálya teljes hossza 23,77 méter. Egy-egy térfél 11,89 méter hosszú. A pálya szélessége egyéni mérkőzés esetén 8,23 méter. Ekkor a pálya két szélén található 1,37 méteres folyosók nem számítanak a pályába. Páros játék esetén a két folyosó is érvényes: ekkor a pálya szélessége 10,97 méter. A pálya borítása különböző lehet (salak, fű, kemény, szintetikus), és ez sok tekintetben befolyá­sol­hat­ja a játékot.

A teniszben használatos alap­vető ütések a következők: adogatás, ado­gatás-fogadás, alapütések, röpte, lecsa­pás. Egy teniszmérkőzés labdamenetekből, játékokból (game), játszmákból (szett) áll. Általában két nyert játszma jelenti a mérkőzés megnyerését. A hivatalos teniszmeccseket játékvezető irányítja, a vonalakat pedig vonalbírók figyelik, akik, ha a labda kint van, out-ot kiáltanak. A teniszmeccs menete, hossza szigorú szabályokhoz van kötve.

A tenisz története

A tenisz egy francia eredetű ütős labdajáték (jeu de paume) angolok révén továbbfejlesztett változata. A források szerint 1858 és 1870 között jött létre mai formájában, melynek szabályait Walter Clopton Wingfield angol őrnagy alakította ki. Az első tenisztornát 1876-ban rendezték meg Angliában. A modern, professzionális tenisz 1968-ban, az „open erá”-val (hivatásos, profi kor) kezdődött. Az év négy legnagyobb tenisztornája, a Grand Slam-versenyek megnyitották kapuikat a hivatásos teniszezők előtt is. A sport lépésről lépésre amatőrből­ profivá vált. Ekkortól tekinthetjük a sportot modernnek, s ekkor kezdődik meg a statisztikák, rekordok számontartása is. A férfi és női tenisz legfőbb célja a Golden Slam elérése lett: egy naptári éven belül megnyerni mind a négy Grand Slam-tornát (Ausztrál Nyílt Bajnokság, Francia Nyílt Bajnokság, Wimbledon, Amerikai Nyílt Bajnokság).

A Nemzetközi Tenisz Szövetséget (ITF) 1913-ban alapították, és jelenleg az egyik legtöbb tagországgal rendelkező szervezet, tagországainak száma meghaladja a 200-at.

A tenisz Magyarországon

Magyarországon 1881-ben vált ismertté a mai formájában ismert teniszjáték. Hazánk a világon 4. nemzetként rendezett teniszbajnoki küzdelmeket. A magyar teniszsport képviselői ezt követően kiemelkedő sikereket értek el a teniszvilágban. A Magyar Tenisz Szövetség 1907-ben alakult, így 2017-ben ünnepelte megalakulásának 110. évfordulóját.

Itthon is nagy népszerűségnek örvend a sportág, sportolóink számos kiemelkedő sikert értek el a korábbi években, de újra és újra jelennek meg ígéretes tehetségek, és születnek szép eredmények.

Kinek ajánlott?

A tenisz egy életre szóló sport, nagyszerű játék bármilyen korú, nemű, mozogni vágyó ember számára.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Robbanékonyság;
  • kitartás;
  • rugalmasság;
  • szívósság;
  • találékonyság.

Előnyök és hátrányok

Nagyszerű élményt nyújt a játék, ha elsajátítottad az alapelemeket. Megtanít koncentrálni, küzdeni. Hátránya, hogy versenysportként sokba kerülnek a rendszeres edzések, illetve a versenyek.

Mikortól ajánlott?

4-5 éves kortól űzhető, pár évvel későbbtől már versenyszerűen is. 16-20 éves korban már elérhető és akár 35 éves korig fenntartható a magasszintű teljesítmény. Szabadidősportként, lévén egészséges és szórakoztató, gyerekkortól idős korig űzhető és ajánlott.

A teniszt is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Tenisz Szövetség: www.huntennis.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!