Forrás: kutatokejszakaja.hu

Hódít a teqball. A magyar találmány egy új mozgásformát kínál mindenkinek, aki legalább hármat tud dekázni, vagy szeret pingpongozni. A teqball egy új futballalapú sport, amely mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére.

A sportág 2012-ben jelent meg először Magyarországon, és mára már önálló sportágként hódít világszerte. 2017-ben megalakult a Nemzetközi Teqball Szövetség, mely kontinentális viadalokat, világkupákat, bajnokságokat szervez az általa kialakított egységes versenyrendszerben.

A sportágat egy domborúan meghajlított síkú, középen plexivel elválasztott asztalon játsszák futball-labdával. A szabályok szerint egyénileg és csapatban (2-2 fő) is megmérkőzhetnek egymással a játékosok kortól és nemtől függetlenül. A sport pontozásos rendszer alapján működik, zárt térben, valamint szabadtéren is játszható, akár strandon is. A játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére.

A teqballban nincs testi kontaktus, sőt, még az asztalt sem lehet megérinteni, így az ütközésekből adódó sérülések minimálisra csökkenthetőek.

A teqball mellett már több sportág teq változatát megalkották, így a speciálisan ívelt asztalon a tenisz, a röplabda, a kézilabda és az asztalitenisz is játszható. A teqis, a teqvoley, a quatch és a teqpong alapszabályait átültették a teqsport sajátosságaira, melyek a teqball-hoz hasonlóan inkább a technikai tudást fejlesztik. Ezek a szabályok könnyen megtanulhatóak, sok esetben könnyebb játszani őket, mint az eredeti sportágakat, így a profik mellett az amatőrök is ugyanúgy élvezhetik.

A teqsportok szabadidős és versenysportként is űzhetőek, a cél pedig, hogy a teqball egyszer olimpiai sportág legyen.

Ha többet meg szeretnél tudni a teqballról, nézd meg a Budapesti Nagy Sportágválasztón készült bemutató kisfilmet:

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!