Testképzavar gyerekkorban: a közösségi média hibája?

Egyre gyakrabban kiáltanak kígyót-békát a közösségi médiára, azzal vádaskodva, hogy szinte futószalagon termeli ki a testképzavaros és étkezési gondokkal küzdő gyerekeket. De vajon tényleg annyira veszélyes a szórakozásnak ez a formája és a követett példaképek? Ha pedig igen, akkor mit lehet tenni?

Mumus-e a közösségi média?

Ha az egészséges testképről beszélünk, akkor sajnos sokszor igen. Kutatások bizonyítják, hogy a közösségi média, különösen az erősen a vizualitásra építő Instagram használata fokozza a saját testtel való elégedetlenséget, az általa gyakran közvetített „ideális” és nem ritkán elérhetetlen, irreális szépségeszmény miatt. Ez sajnos különösen igaz a nagyon fogékony gyerekekre és kamaszokra, akik annál inkább magukévá teszik a főleg a vékonyságra vonatkozó elvárásokat, minél több időt töltenek az interneten. Így aztán nem meglepő, hogy – szintén egyes kutatások szerint – minden harmadik gyerek testképzavaros, vagyis: a testével kapcsolatos pszichológiai élményei és viszonyulásai negatívak. Ami nemcsak a lelküket viseli meg, gyakori szorongást okozva, hanem az étkezési zavarok – főleg az anorexia és a bulimia – rohamos terjedésében is megmutatkozik.

Mit tehetünk a gyerek védelmében?

Meséljünk életszerűen!

Az ellenhadjáratot már egész kis korban, a mesélős időszakban elkezdhetjük. Azzal, hogy nem csak olyan meséket mondunk, ahol a szép, karcsú és fiatal főhősnő a jó, miközben a csúnya és öreg szereplő a rossz. A modern mesekönyvek között sok olyat találhatunk, amelyek érzékenyítésként egyéb, valóságos alternatívákat is kínálnak. Ahogyan a szuperkarcsú Barbie-k mellé is kaphat a gyerek valósághűbb babákat.

Leplezzük le a titkokat!

A közösségi médiában posztolt képek gyakran manipuláltak, amit persze sokszor már a gyerekek is tudnak – de a mértékével már kevésbé vannak tisztában. Kereshetünk meglepő előtte-utána képeket, de jó és főleg tanulságos játék lehet elszórakozni együtt egy képmanipuláló alkalmazással is. Tudatosítsuk a gyerekben minden módon, hogy a közösségi média által sugallt kép nem feltétlenül valóságos!

Beszélgessünk és tartsuk nyitva a szemünket!

Legfőképpen arról érdemes beszélgetni, hogy mit gondol a gyerek a saját testéről, mit érez ezzel kapcsolatban, és milyen visszajelzéseket kap – akár a saját, közösségi médiában posztolt képeire. Intő jel lehet, ha a gyerek visszahúzódóbbá válik, ha testsúlyváltozást tapasztalunk nála, vagy ha megváltoznak az étkezési szokásai. 

Keressünk együtt valóságos példaképeket!

A szupervékonynak és tökéletes szépségnek tűnő celebek mellett olyan valóságos, tartalmas egyéniségeket is találhatunk a közösségi médiában, akikre a gyerekünk tényleg felnézhet. Például a sportteljesítményük, a humoruk vagy az okosságuk miatt. Kutassuk fel őket közösen!

Éljünk egészségesen, és vezessük rá erre a gyereket is!

A tökéletesség utáni hajsza reménytelen, az egészséges testalkat viszont elérhető, és segíthet helyrebillenteni a gyerek lelki egyensúlyát is. Ha túl vékony vagy kicsit húsosabb a csemete, akkor tegyünk együtt a testsúlya normalizálásáért. Együnk közösen a családi asztalnál csupa egészséges ételt, időt szakítva egymásra, közben átbeszélve a napot és az élet dolgait. Így az étkezéshez pozitív viszonyulása alakulhat ki a gyereknek. A közös sporttal ugyanez a helyzet: nem csak a családot kovácsolja össze, de jó szokásokat is formál mindenkiben.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!