Trambulinozz te is!

Az első trambulin-találkozó a Német Torna Szövetség kezdeményezésére jött létre Frankfurtban, itt alakult meg a Nemzetközi Trambulin Szövetség is. Ebben az évben rendezték meg az első Trambulin Világbajnokságot. 2000-től már olimpiai sportág. A magyarországi trambulinversenyzés 15 éve indult, 14 éve válogatott felkészülés folyik.

Tizenöt évvel ezelőtt, amikor Skóciában, majd Norvégiában jártam, majdnem minden családi háznak a kertjében ott állt egy kisebb, vagy nagyobb kerti trambulin. Nem voltak még gyerekeim, de belegondoltam abba, milyen jó lenne, ha lesznek, majd nekik is lenne. Magyarországon akkor még nem sokat tudtunk az ugráló asztalról, maximum a cirkuszban vagy a TV-ben találkozhattunk vele. Azóta már nálunk is majdnem minden családi ház kertjében ott van a trambulin, ahol gyerekek megfordulnak. És persze a mi kertünkben is van egy, amelyet nemcsak a gyereksereg használ nagy örömmel, hanem, mi felnőttek is.

A trambulin elődje a matracon való ugrálás volt. Ebből fejlődött ki a trambulinasztal, amelyet először akrobaták használtak a cirkuszban. Az 1930-as években George Nissen amerikai artista és kollégája, a gimnasztikaedző Larry Grisworld építette az első trambulint. Ők alapították az első trambulin céget is az USA-ban. Németországban az 50-es években Albert Hurtmann és dr. Heinz Bräcklen épített csavarral kifeszített trambulinokat sporteszköznek, edzéshez. 1955-ben egy instabil, fából készült trambulint készített Alfred Gockel. Az első trambulin-találkozó a Német Torna Szövetség kezdeményezésére jött létre Frankfurtban, itt alakult meg a Nemzetközi Trambulin Szövetség is. Ebben az évben rendezték meg az első Trambulin Világbajnokságot. 2000-től már olimpiai sportág. A magyarországi trambulinversenyzés 15 éve indult, 14 éve válogatott felkészülés folyik.

Török Laci 21 éves, Veresegyházon él. Hajózási technikusnak tanul az érettségi után, Budapesten. Általános iskolás korában versenyszerűen trambulinozott.

– Laci, mikor trambulinoztál először?
– Pontosan nem emlékszem. 9-10 éves lehettem.

– Sportoltál valamit előtte?
– Szeretek mozogni, így természetesen sportoltam. Tornáztam és karatéztam.

– Gumiasztal, trampolin, trambulin. Megannyi elnevezés és fajta. Van felfújható trambulin, fitness- és gimnasztika trambulin, kerti trambulin, cirkuszi trambulin, mini trambulin, dupla trambulin, verseny trambulin, bungee-trambulin, vízitrambulin. Te milyen trambulinon ugráltál?
– Amiken mi ugráltunk, nem kör alakúak voltak, hanem téglalap alakú versenytrambulinok. A szokásos gumiasztaltól messze állnak. Jóval erősebb a rugózásuk, mint egy normál, kerti trambulinnak. 180×360 cm és 210×430 cm között változott a méretük.

– Hogyan kezdtél el edzésekre, majd versenyekre járni?
– Elsétáltunk a Triangoló Bevásárlóközpontba, ez itt van nálunk Veresen. A bolthelyiség mellett megláttam egy trambulint, és megtetszett. Másnaptól már jártam edzésre. Iskola után rögtön odamentem. Volt, hogy két órát edzettem folyamatosan, megállás nélkül, volt, hogy zárásig ott maradtam. Aztán az edzőm megkérdezte, hogy akarok-e menni versenyre. És már hogyne akartam volna, nagyon szerettem ugrálni és jól is ment.

– Hány edzésed volt egy héten?
– Átlagosan heti háromszor jártam, de verseny előtt minden nap. Két osztálytársnőm is járt velem edzésre, így együtt tudtunk menni. Az osztálytársaink is tudták, hogy mi megyünk trambulinozni iskola után, és nem néztek ránk furcsán.

– Milyen versenyeken vettél részt? Meddig tartott egy verseny?
– Voltam városi bajnokságon, aztán megyei és országos bajnokságon is. Veszprémben voltak akkor főleg a versenyek. A B csoportban, a kezdő csoportban lettem kétszer első és harmadik is. Egy verseny két-három óránál sohasem tartott tovább, nem voltunk olyan sokan.

– Mennyi ideig versenyeztél?
– Két évig jártam edzésre és mindenféle versenyekre.

– Mesélnél arról, hogy milyen speciális gyakorlatokat végeztetek a gumiasztalon és azon kívül a versenyekre való felkészülések során?
– Az asztalon kívül nyújtó gyakorlatokat, mert nyújtás kell mindenképp. A rugalmasság nagyon igénybe veszi a testet. Amikor eldob az asztal és nem kicsit, kb. 2-3 métert egy kisebb ugrásnál, akkor ott a test nem tud viszonyítani a levegőben és nyeklik-nyaklik. Így miután megtanul az ember már egyenesen, kihúzott háttal, nyújtott, zárt lábbal, szabályosan ugrálni, igen csak észreveszi, hogy olyan izmokat is használ, amiket még soha eddig, főleg derék részen. Az asztalon magát az ugrást kellett begyakorolni: ül-has-hát-dobbant vagy ülés-dobbant előre, vagy egy hátra szaltó és megállás nélkül csinálni ezt. A szaltók előtt lehetett pihenni, vagyis ahhoz, hogy az ül-has-hát meglegyen, igen magasra ugrottam már.

– Az A csoportban mások a követelmények?
– Igen, ha jól emlékszem. Kezdtem készülni arra is, de versenyen nem voltam. Ott már duplák és triplák is vannak, és csavartak.

– Volt-e sérülésed?
– Legfőképpen azért hagytam abba a trambulinozást, mert testileg kifáradtam. Veszélyes sport, sokat lehet esni és nagyot is. Ha az ember rosszul időzít, akkor érdekes testhelyzetekbe lehet kerülni. A hálóbaesés sokszor okozott nálam zúzódást és törést is. Amikor az ember leesik hat méter magasból, fejjel a hálóba, ott a nyak, illetve a mellkas igen nagy ütést kap. Főként nem az esés, hanem a trambulin visszalökése miatt. Volt, hogy 1 évig el voltam tiltva a trambulintól és mindennemű olyan mozgástól, ami a térdet igénybe veszi. Ekkor kezdtem el úszni.

– Úsztál, de azért visszakacsintgattál a trambulin felé is, jól tudom?
– Egyszer vissza akartam menni, amikor 17 éves voltam. Szerettem, minden sérülés ellenére. Nagy szabadságot adott. Amikor már beletanultam, olyan volt, mintha nem létezne a gravitáció, és bármit megtehettem. 17 évesen teljesen kezdőként kezeltek, ami nem esett jól. Túl gyorsan haladtam, de nem mehettem át a haladó csoportba ennek ellenére sem. Így meguntam az edzéseket és otthagytam őket. Inkább úszom.

– Miért ajánlanád a trambulinozást azoknak, akik most választanak sportágat maguknak?
– Így idősebb fejjel már azt mondanám, hogy ha igazán meg akarja tanulni az ember a jó testkontrollt, és biztos egyensúlyérzéket akar kifejleszteni, akkor ezért. Ha valaki szeret sokat mozogni, akkor arra is nagyon jó. Sőt, szálkásít is. Hiperaktív gyerekeknek különösen jót tesz, kifejezetten fárasztó azok ellen a kemény rugók ellen dolgozni, én már csak tudom. De próbáljátok ki ti is!

A trambulinozás jó sport. Annyira, hogy nemrég megnyílt 3000 m²-en a Cyber-Trambulin Park Budapesten, a XI. kerületben. Ott jártunkkor sem voltak kevesen. Családunk minden korosztálya kipróbálta a szabadidőpark adta lehetőségeket. Csapatban kidobóst nyertünk a kidobós-trambulinon, ugrottunk a toronyból, slamballoztunk, falra ugrottunk, majd szivacsba, aztán kaszkadőrként egy nagy párnába. Egy óra bőven elég volt, izzadtan, fáradtan jöttünk le a pályákról…

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!