Ugorj fejest életed legnagyobb élményébe!

Te is csodálva, vágyakozva nézed a műugrókat? Ahogy a félelem legkisebb jele nélkül, magabiztosan ugranak a vízbe 1,3 vagy akár 10 méterről, majd másodpercek alatt tökéletes gyakorlatot hajtanak végre? Te, aki most minden kérdésnél bólogattál, hadd adjak még millió okot, hogy elkezdd ezt sportot!

Mennyi ismerősöd van, aki focista vagy táncos? Mennyi, aki műugró? Az emberek hajlamosak bizonyos sportokat a szőnyeg alá seperni, amikor döntésre kerülne a sportág választása akár gyermek, akár felnőtt számára. A kifogások sora végtelen; drága, messze van, túl fiatal vagyok hozzá, túl idős vagyok hozzá, nincs meg hozzá a tehetségem és talán ezekkel a kifogásokkal halasztják el életük sportágát, majd mivel nem találták meg azt a sportot, amiben igazán elmélyülhetnek, sikereket érhetnek el, feladják és nem is próbálkoznak tovább.

A műugrás csodálatos világáról, Haász Katalin, a műugrás szakmai bizottság elnöke, a magyar műugró válogatott vezetőedzője mesélt nekem és a kérdéseim végtelennek tűnő sorát, – hogy kinek, -mikor, – miért ajánlott elkezdeni, milyen felszerelés szükséges hozzá és mennyi edzéssel lehet sikereket elérni – úgy válaszolta meg, hogy a beszélgetés végére, én is szerelmes lettem a sportágba.

„Azoknak ajánlott a műugrás, akik hajlékonyak – bár ezt lehet javítani – bátrak, vizes közegben biztonsággal mozognak és szívesen ugranak szaltót. Nagyon sokféle képességet fejleszt, hiszen erőt, lazaságot és gyorsaságot, koncentrációt, gyors reakcióidőt, illetve a levegőben jó tájékozódási képességet igényel a sportág. Ezek mellett a térlátást is nagyon javítja.

A gyerekek korától függően dől el, melyik edzésre érdemes őket beírtatni. „Akik épp, szeptembertől elkezdik az iskolát, már tudnak koncentrálni, de már van egy mini- óvodás csoportunk is, amiben négy és nyolcéves kor közötti gyerekekkel foglalkozunk. Náluk igyekszünk minden olyan képességet fejleszteni, ami később majd kellhet a műugrásban, ám ezek nem csak ennek a sportnak az alapján képzik, hanem más sportágban is megjelennek. A tudatos testtartás, megszervezett mozgás koordináció, a játék örömével megszerzett vízbiztonság mellett a torna alapjait is elsajátíthatják, a bukfencek és a kézenállás gyakorlása közben.”

Mikor a műugrók felszereléséről érdeklődtem, egy orrcsipeszekkel, úszósapkával, –ésszemüveggel teliválaszt vártam, ennek ellenére, megdöbbentő és egyszerű választ kaptam:   „Fürdőruha, törölköző és papucs, ugyanis a többi lejön az ugrókról.”

Amennyiben a versenysportként szeretné űzni a sportoló, az edzések száma, a többi sporttal megegyezik. „Mindenhol napi edzéssel lehet sikereket elérni, ez a válogatott esetében, akár napi két edzés is lehet, egy reggel, egy pedig este.”

Azok, akik eddig reményfosztottan, műugró álmaikról lemondva olvasták a cikket, még ne adják fel, ugyanis a Rúgóláb Lendület Sportegyesületnél már Masters edzések is vannak, ahova szívesen várnak mindenkit, aki érdeklődik a sportág iránt. Itt mindenki a saját tempója és lehetősége szerint fejlődik.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!