Ha október utolsó, vagy éppen november első hétvégéjét írjuk, akkor bizony számíthatsz ikonikus, földalatti versenyünkre, a Halloween Run-ra. Ez idén sem lesz másképp. Töltsd Velünk a halloweeni ünnepet október 31-én, nevezz be egy őrült futamra, melyen „társaid” vagy éppen „ellenségeid” a zombik lesznek.

A kőbányai pincerendszer örök és megunhatatlan. Az alagutak rejtelmei sejtelmes és egyedi hangulatot kölcsönöznek versenyünknek, melyet évről-évre egy-egy izgalmas tematikával is felruházunk. Ezúttal zombitámadás fenyegeti a futni vágyókat, a feladat pedig nem más, mint gyorsabbnak, vagy erősebbnek lenni az „ellenségnél”.

De mennyit is tudunk a már-már ikonikussá vált kőbányai alagútrendszerről? Bár a Föld Alatti Futás és a Halloween Run alkalmával a tradicionális helyszínt kicsit felturbózzuk, az esemény tematikájához igazodva modernebb köntösbe öltöztetjük, mégis ahogyan szokás mondani „mindennek megvan a maga szépsége”, melyet ezúttal sem győzünk hangsúlyozni. Amellett, hogy erre minden alkalommal igyekszünk felhívni a figyelmet, most bele is mélyedünk a „mélység” történetébe.

A főváros X. kerületének neve, Kőbánya, valóban a több száz évre visszanyúló kőfejtésre utal. Az itt termelt kövekből számos híres építészeti alkotás született, többek között a Lánchíd, a Margit híd, a Mátyástemplom, a Halászbástya és még a Citadella is.

A kőbányászat befejeződésével Magyarország egyik legnagyobb, összefüggő pincerendszere maradt a bányák helyén. A kőbányai pincék ma ismert hossza több mint 32 kilométer. 180 ezer négyzetméter alapterületű, fésűs elrendezésű járatrendszer maradt a bányatevékenység befejeződése után a föld alatt.

A pincék mélysége a földfelszínhez viszonyítva változatos. Átlagosan 10-15 méter mélyen helyezkednek el, de van 30 méter mély pincetalp is. Szélességük is változó. Általános a 4-6 méter ágszélesség, de vannak helyek, ahol 10-12 méter magas és 8-10 méter széles, hatalmas, templomhajó méretű sziklapincék alakultak ki.

Az alagútrendszer működését, felhasználását illetően, a pincéket először a szőlősgazdák és a borkereskedők hasznosították, a régi térképek és leírások tanúsítják, hogy az Óhegy és az Újhegy szőlőkkel volt beültetve, amely egybefüggő szőlőterület egészen a Városligetig ért.

Később, mikor egyes pincékben már elkezdődött a sörkészítés, Dreher Antal 1862-ben megvásárolta a Kőbányai Sörgyár telepét és pinceként használta a bányát. Ott több tíz méteres mélységben tárolta a felszíni épületekben főzött sört.

Mára már a pincerendszer legnagyobb része üresen áll, de mi a februári Föld Alatti Futás és – az idén, október 31. napjára eső – Halloween Run alkalmával ismét birtokba vesszük. Igaz, a futóélmény és a biztonság szem előtt tartása miatt csak 2,3 km-es szakaszon tudjuk érinteni az egyedi és extrém hangulatot biztosító pincerendszert, azonban ezen a szakaszon minimum dupla ennyi távra elegendő meglepetéssel készülünk. A zombitámadás fenyegető, „megfélemlítő”, de egyben vonzóvá és kíváncsivá tevő tematikája sok-sok lehetőséget rejt magában, melyeket természetesen teljes mértékben szeretnénk kiaknázni. Hűséges és már-már „földalatti specialista” nevezőink sejthetik, hogy mire/mikre célzunk, ők készüljenek rájuk becsülettel, a debütálóknak pedig egyelőre fedje jótékony homály az előbb említetteket.

Távjainkat illetően, a 4,3 km, a 7 km és a 21 km mind-mind alkalmas arra, hogy betekintést nyújtson az alagútrendszer szövevényes világába. Vállalj egy kis kört (4,3 km), egy nagyobb kört (7 km), vagy éppen 3 db nagyobb kört (21 km), edzettségi állapotodnak és felkészültségednek megfelelően, egy biztos: az élmény garantált!

Természetesen a legkisebbeket és a családokat sem hagyjuk maradandó emlék nélkül, ők bár a földfelszín felett teljesíthetnek 300 (ovis és sulis futam) vagy 700 méteres (családi futam) távon, a körítés, a beöltözés lehetősége, a témához illő díszítőelemek őket is megilletik.

Találkozzunk a zombik mellett Veled is október 31-én, a Rottenbiller Parkban!

 

További információk és nevezés

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!