Sok előnye van, ha nyár végén indulsz vakációzni: például kevésbé lesz karcsú a pénztárcád, mint a főszezonban – te magad viszont könnyebben válhatsz karcsúbbá és fittebbé az utószezonban. Hiszen ilyenkor általában már hűvösebb az idő, és a tumultus is kisebb a nyaralóhelyeken, azaz: ideálisak a körülmények a sportolásra. De hogyan építheted be a pihenés napjaiba a mozgást? Már soroljuk is.

A vakáció sokak számára az új dolgok megtapasztalásáról és a kalandok kereséséről szól. Ha te is közéjük tartozol, akkor itt a remek alkalom, hogy kipróbálj pár számodra ismeretlen vagy akár extrém sportot, ami a környéken elérhető. A jó úszók belekóstolhatnak a sziklaugrás adrenalingőzös izgalmaiba, de a tenger fölött hasítva az eget lélegzetelállító élmény a sárkányrepülés is. A víz szerelmesei pedig vehetnek szörfleckéket, raftingolhatnak vagy jet skizhetnek, de egy SUP-on (stand up paddle, állószörf) egyensúlyozni sem mindennapi tapasztalat.

Ha viszont a hétköznapok mókuskerekéből kiszabadulva inkább lecsendesedésre és nyugalmas pillanatokra van szükséged, akkor jó választás egy jógatábor a hegyekben vagy a vízparton – ahol a tested mellett a lelked is regenerálódhat, hála a mozgást kiegészítő meditációs gyakorlatoknak. Sok wellnesshotel kínál vízitorna-foglalkozásokat is, ami szintén jólesik testnek és léleknek.

De összekötheted a kellemest a hasznossal is, a klasszikus nyaralós programokat kicsit aktívabbá varázsolva. Miért ne nézhetnétek várost buszozás vagy autózás helyett például bringával vagy túrázva? És ki mondta, hogy a tengerben csak pancsolni lehet? Pár hossz úszás remekül felpezsdít a napfürdő után. A kiadós tengerparti sétákat pedig feldobhatja, ha kergetőztök egyet a veletek nyaraló kutyával. A hajótúra passzív nézelődés helyett kajakozás is lehet – és ne feledkezzünk meg a nagy klasszikusról, a strandröplabdáról sem: passzolgatás közben pont olyan szépen barnulhatsz, mint ha a parton heverésznél.

Egy szó, mint száz: a nyaralás arról szól, hogy jól érezd magad, így nem érdemes kihagynod a mozgást belőle, hiszen a sportolás közben termelődő örömhormonok gondoskodnak a jó közérzetedről. Csak próbáld ki: megígérjük, hogy nem fogsz csalódni!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!