Űzd el sporttal a tavaszi fáradtságot!

Kóválygó fej, bágyadtság, elnehezedett tagok, ingerlékenység… Te is szenvedsz ezektől a bosszantó tünetektől így tél végén, a tavasz küszöbén? Ha igen, akkor valószínűleg tavaszi fáradtság kínoz. Bár ilyenkor különösen nehéz rászánni magadat a mozgásra, mégis erre biztatunk. A sport segítségével ugyanis hamar túllendülhetsz ezen a nehéz időszakon.

Miért alakul ki a tavaszi fáradtság?

A tavaszi fáradtság oka többek között az, hogy az új évszak kezdetére pont kimerülnek a szervezet energia-, vitamin- és ásványianyag-raktárai. Ráadásképpen pedig a téli fényhiány is megkavarja a hormonháztartást. Az alvás közben, sötétben termelődő melatoninból több képződik télen, köszönhetően a kevesebb napfénynek – tavasszal pedig kevesebb, hiszen jobb az idő. Ez megzavarhatja az alvás és az ébrenlét egyensúlyát. Jó hír viszont, hogy a fény – főleg, ha természetes – fokozza a szerotonintermelést, ami javítja a hangulatot. Ehhez viszont idő kell, nem megy egyik napról a másikra.

Mit tehetsz ellene?

A megoldás: egyrészt jól feltankolni vitaminbomba zöldségekből és gyümölcsökből – vagy akár multivitamin-tablettákból, amelyek tele vannak magnéziummal, B-, C- és D-vitaminokkal. Másrészt: minél többet sportolni a szabadban, lehetőleg akkor, amikor el tudsz csípni egy kis D-vitamint termelő napfényt. A mozgás serkenti a boldogsághormonként ismert endorfin felszabadulását, jelentősen javítva a közérzetedet. A sportolás hatására felpezsdülő vérkeringés szintén frissebbé tesz – főleg, ha az edzést hideg-meleg váltózuhany és esetleg egy kis szaunázás követi. A folyadékpótlás pedig ilyenkor nemcsak a sport miatt fontos, hanem azért is, hogy segítse a télen felhalmozódott méreganyagok távozását a szervezetből – amitől megint csak energikusabbnak érzed majd magad. Röviden tehát: irány a piac és a sportpálya!

Tipp: A közérzeteden a közösségi élet is sokat javíthat. Kösd össze a kellemest a hasznossal: mozogj együtt rengeteg lelkes sportbaráttal az Ötpróba rendezvényein!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!