Vajon az élsportolók is dőzsölnek karácsonykor?

Kőkemény edzések, szigorú étrend, önfegyelem csúcsra járatva a legjobb eredmény érdekében – valahogy így képzeljük el egy élsportoló mindennapjait. De vajon mennyire veszi ki az ünnepi eszem-iszomból a részét az, aki ilyen mértékig képes saját magát kontrollálni? Fontos egyáltalán ilyenkor visszafogni az étvágyat? Beszéljenek az illetékesek: három bajnokot kérdeztünk tervezett karácsonyi lakomájukról.

Rédli András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok vívó saját bevallása szerint szerencsés alkat a sportoláshoz: magas, vékony és inas. „Ennek ellenére az elmúlt időszakban nagyon tudatosan figyelek a táplálkozásomra teszi hozzá –, főleg a versenyeket megelőző héten. Ebben dietetikus is a segítségemre van, aki rostban, gyümölcsben és zöldségben gazdag, minőségi szénhidrátokat (pl. kuszkuszt) tartalmazó étrendet ír nekem elő. Pedig őszintén szólva ez alapvetően nem az én világom, mert parasztgyerek vagyok, szóval jöhetne a kolbász, a hurka, a szalonna, a töltött káposzta és a kocsonya. De mostanában ezeket mellőzöm, sőt: a húsból is visszavettem az utóbbi időben.” Mindezek ellenére úgy tervezi, hogy karácsonykor kicsit bűnözni fog, és biztos, hogy lecsúszik pár zselés szaloncukor – többek között… Ez a kis kilengés viszont tényleg szigorúan csak az ünnep napjaira vonatkozik, mert december 22-ig Andrásnak a magyar bajnokságon kell helytállnia, utána pedig azonnal kezdődik a budapesti edzőtábor. Változó, hogy mennyire érzi az egészséges táplálkozás hatását a teljesítményében: szerinte a vívásnál abszolút fejben dőlnek el a dolgok. „De szeretnék hinni benne, hogy idővel megmutatkozik a táplálkozás kiegyensúlyozottsága is az eredményeimben. Az biztos, hogy az egészséges életmód mellett teszem le a voksomat, ahogyan az is tény, hogy könnyebbnek, frissebbnek érzem magam a helyes étrendtől, és a regenerációm is jobb” – mondja.

Verrasztó Evelyn olimpikon, Európa-bajnok úszó igyekszik évközben és versenyidőszakban egészségesen táplálkozni, például kevesebb szénhidrátot és több zöldséget-gyümölcsöt enni. A megfelelő étrend kialakításában korábban dietetikus is segítette, akitől megtanulta a helyes táplálkozás alapjait. „Ami bevált, azt pedig az ember megtartja” mondja. Ennek ellenére vannak olyan alkalmak, amikor szinte lehetetlen következetesen betartani egy egészséges étrendet, például a gyakori utazások során. Karácsonykor pedig sok más sportolóhoz hasonlóan Evelyn is megenged magának egy kis lazítást: pár napig azt eszi, amit megkíván – bejglit mindenképpen.

Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok cselgáncsozó tapasztalata szerint a genetika meghatározó, de az étrend szintén alapvető fontosságú az olyan súlycsoportos sportágaknál, mint amilyen az övé is. Ezért az egészséges táplálkozás az évek alatt szép lassan szokásává vált: sok húst, halat és salátát eszik, rengeteg folyadékot visz be, a minőségi szénhidrátokat pedig mindig az aktuális sportcéloknak megfelelően adagolja. A versenyek előtti menetrendszerű fogyasztás időszakában nagyon ügyel arra, hogy ne izomból veszítsen súlyt. Karácsonykor persze egy-két nehezebb étel is az asztalra kerül majd, de alapvetően nem jellemző rá, hogy elengedné magát. Például ebben az időszakban is fog sportolni – még hobbiszinten is: a síelés és a lovaglás nem maradhat el. 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!