Sajnos a kialakult helyzet miatt idén májusban nem tudjuk megrendezni a Budapesti Nagy Sportágválasztót, ezért új sorozatunkban olyan sportágakat mutatunk be, amelyeket otthon is ki lehet próbálni, és amelyek alapjait folyamatos gyakorlással akár el is lehet sajátítani.

A sorozat célja, hogy felkeltse az érdeklődést valamely sportág iránt, amelyet a későbbiekben akár egyesületi szinten és szervezett keretek között is űzni lehet.

Sorozatunk 10. részében a FRIZBI sportágat mutatjuk be.

A frizbit valószínűleg mindenki ismeri, hiszen egy kedvelt szabadidős játék. Akár a strandokon, akár parkokban sokszor láthatunk frizbiző embereket, de a kutyák is szívesen játszanak vele.

Sokan viszont lehet, hogy nem tudják, de a frizbit versenysport szinten is sokan űzik szerte a világban. Ennek a sportágnak a neve az ultimate frizbi. Az ultimate szót azért kapta, mert a frisbee szót egy amerikai cég levédette, így azt a sportág nevében önállóan nem lehet használni.

Az ultimate frizbi egy 7 játékosból álló hajítható sportkoronggal űzött csapatsport. Egy téglalap alakú pályán játsszák, ahol a cél, hogy a korongot a védekező csapat gólterületére juttassák el.

A játékosok a korongot egymásnak passzolgatják, így jutva el a másik csapat térfelére. A koronggal lépni nem szabad, csak sarkazni, mint a kosárlabdában. 10 másodpercig lehet a játékosnál, utána tovább kell passzolnia valamelyik csapattársának.

A játék érdekessége, hogy nincsenek játékvezetők, a szabálytalanságokért a játékosok a felelősek. A két csapatkapitány segít a vitás ügyek megoldásában.

A játékot férfi, női és vegyes csapatokban is játszani lehet.

Milyen képességeket fejleszt?

  • elsősorban állóképességet
  • mozgáskoordinációt
  • erőt
  • gyorsaságot

2019-ben Magyarország rendezte a felnőtt ultimate frizbi Európa-bajnokságot 24 nemzet részvételével, a Magyar Repülő Korong Szövetség szervezésében. A szintén 2019-ben rendezett junior Európa-bajnokságon fiataljaink kiemelkedő eredményeket értek el. Az U20-as vegyes csapat negyedik helyet ért el, míg az U17-es lányok ezüstérmet szereztek.

Ez is jól mutatja, hogy felnőtt és utánpótlás szinten is folyamatosan fejlődik a sportág, köszönhetően a szövetség utánpótlás és sportág népszerűsítő stratégiájának.

Mára már több mint 1000 fő rendelkezik versenyengedéllyel, és szintén 1000 főre tehető az iskolai szinten rendszeresen frizbiző gyermekek száma.

Összességében, aki a frizbit választja, egy dinamikusan fejlődő, és egyre nagyobb hazai sikereket elérő sportág életének részese lehet.

Íme, egy videó, amiben a magyar vegyes frizbi válogatott játékosai otthonról gyakorolnak. Ezekben olyan dobásformákat láthatsz, amelyeket Te is gyakorolhatsz a kertben, vagy nagyobb térben.

Forrás: wikipedia, sportaglexikon.hu, NVESZ kiadvány

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!