Sajnos a kialakult helyzet miatt idén májusban nem tudjuk megrendezni a Budapesti Nagy Sportágválasztót, ezért új sorozatunkban olyan sportágakat mutatunk be, amelyeket otthon is ki lehet próbálni, és amelyek alapjait folyamatos gyakorlással akár el is lehet sajátítani.

A sorozat célja, hogy felkeltse az érdeklődést valamely sportág iránt, amelyet a későbbiekben akár egyesületi szinten és szervezett keretek között is űzni lehet.

Sorozatunk 12. részében a JÓGA alapjait mutatjuk be.

A jógáról már biztos sokan hallottatok, de sokan a mai napig idegenkednek tőle, pedig az egyik leghatékonyabb mozgásforma, nem véletlenül űzik egyre többen világszerte.

Amellett, hogy lelkileg és mentálisan is felfrissít, nagy hatással van az izmok fejlődésére. Intenzív edzésmunkát igénylő sportágak mellett érdemes kiegészítésként rendszeresen jógázni, mert kiválóan ellazítja az izmokat és növeli az ízületek mozgástartományát.

A jóga szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. A gyakorlatok fizikailag is nagyon összetettek és minden izmot megmozgatnak, de a jóga több mint egyszerű sport. Megtanít helyesen lélegezni, ezáltal relaxálni és kikapcsolódni, vagyis meditálni.

Orvosilag bizonyított az egészségre gyakorolt pozitív hatása, ez az egyedüli olyan mozgásforma, amely a belső szerveket és mirigyeket is megmozgatja. Számos betegség kockázatát csökkenti, mint pl. mozgásszervi panaszok, szív és érrendszeri megbetegedések.

Nem terheli túl az ízületeket, így bátran elkezdheti mindenki kortól, nemtől és edzettségi állapottól függetlenül. A jógának több fajtája is létezik, melyek közül mindenki megtalálhatja a neki legkedvezőbbet.

Mi most egy kezdő gyakorlatsort hoztunk Neked, ami nem terheli meg különösebben az ízületeket, így bátran ki lehet próbálni akár otthon is. A videóban elmagyarázzák a gyakorlatok helyes kivitelezését is, így egyedül is könnyen elsajátítható:

Forrás: eletforma.hu, kamaszpanasz.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!