Válassz sportágat otthon! – Nordic Walking

Sajnos a kialakult helyzet miatt idén májusban nem tudjuk megrendezni a Budapesti Nagy Sportágválasztót, ezért új sorozatunkban olyan sportágakat mutatunk be, amelyeket otthon is ki lehet próbálni, és amelyek alapjait folyamatos gyakorlással akár el is lehet sajátítani.

A sorozat célja, hogy felkeltse az érdeklődést valamely sportág iránt, amelyet a későbbiekben akár egyesületi szinten és szervezett keretek között is űzni lehet.

Sorozatunk 6. részében a NORDIC WALKING alapjaival ismerkedhetsz meg.

A jelenlegi helyzetben a szabad levegőn való sportolás még engedélyezett a meghatározott szabályok szerint, így most ezt a szabadtéri sportágat mutatjuk be. Ha betartod a szabályokat, és egyénileg vagy csak a veled egy háztartásban élőkkel mozdulsz ki a szabadba, akkor a kellő távolság megtartásával ezt a sportágat is kipróbálhatod.

A nordic walking (magyarul skandináv gyaloglás) egy olyan sportág, aminek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan fejleszthető az állóképesség, nagyobb ízületi terhelés nélkül.

Sokan gondolják, hogy a nordic walking sima sétát jelent botokkal a kezünkben, de ennél sokkal összetettebb mozgásról van szó. A botok segítségével, sokkal hosszabbakat kell lépni, ezáltal a karok és a lábak folyamatos ellentétes mozgása nagyobb erőkifejtést igényel. A botok használata dinamikát, ritmust ad a mozgásnak.

A sportág Finnországból indult, de ma már az egész világon elterjedt és elfogadott mozgásforma. A sífutók körében az egyik leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosítja.

Kiváló mozgásforma túlsúllyal rendelkezőknek, vagy az idősebb korosztálynak, de a kirándulások is aktívabbak lehetnek, ha magunkkal visszük a nordic walking botokat.

Csoportosan és egyénileg is űzhető, és az egyik legköltséghatékonyabb sport, mert már közepes árkategóriában is megfelelő minőségű botot tudunk vásárolni.

Manapság sok egyesület szakosztályában jelen van a nordic walking, így szakképzett oktatók segítségével elsajátíthatjuk a helyes mozgást. Csoportos óráikon oktatásokat, edzéseket, kirándulásokat szerveznek és sok helyen táborozási lehetőség is van, melyen akár az egész család részt vehet kortól függetlenül.

A nordic walking botok szinte bármelyik sportáruház honlapjáról beszerezhetőek, így kellő utánajárással akár önállóan is kipróbálhatjuk ezt a sportágat.

Az alábbi videó bemutatja a sportág elsajátításához szükséges technikát:

 

 

Ha pedig úgy döntesz, hogy nem mennél ki a szabadba, otthon is van rá mód, hogy elsajátítsd az alapokat:

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!