Sajnos a kialakult helyzet miatt idén májusban nem tudjuk megrendezni a Budapesti Nagy Sportágválasztót, ezért új sorozatunkban olyan sportágakat mutatunk be, amelyeket otthon is ki lehet próbálni, és amelyek alapjait folyamatos gyakorlással akár el is lehet sajátítani.

A sorozat célja, hogy felkeltse az érdeklődést valamely sportág iránt, amelyet a későbbiekben akár egyesületi szinten és szervezett keretek között is űzni lehet.

Sorozatunk 9. részében a SZKANDER alapjaival ismerkedhetsz meg.

Sokan biztos kipróbáltátok már a szkandert, akár játékból az iskolában, hogy kiderüljön ki a legerősebb az osztályban. Aki a ’80-as évek korosztályához tartozik, az a Túl a csúcson című, Sylvester Stallone filmből kicsit többet is megtudhatott erről a sportról, ahol egy kamionért zajlott a küzdelem.

Akkoriban valószínűleg nem volt annyira köztudott, főleg hazánkban, hogy a szkander egy komoly szabályrendszerrel rendelkező sportág. A szkander, magyarul karbirkózás, a birkózás egyik fajtája. Ír eredetet tulajdonítanak neki, de mások szerint egy török vezérről, Szkander bégről kapta a nevét.

Világszövetségét 1967-ben alakították meg Amerikában, ez a Szkander Világszövetség, azaz Word Armsport Federation (WAF). Mára az öt földrészről több mint 70 ország tagja a szövetségnek, melynek alelnöke a magyar szövetség elnöke, Csabai Attila.

A szkander küzdelmek egy speciális, szabványméretű asztalon zajlanak. A versenyzők összekulcsolják a kezüket, és az nyer, aki lenyomja a másik kezét az asztalon lévő érintő párnára.

Súlycsoportok és nemek szerint rendeznek versenyeket belőle, ahol akár mindkét karral lehet indulni.

A mérkőzés az alábbi szabályok szerint zajlik:

  • a könyök nem emelkedhet meg
  • a váll nem érintheti az öklöt
  • az egyik lábnak folyamatosan a földön kell lennie
  • a másik kézzel nem lehet elengedni a kapaszkodót
  • az indítás pillanatában a csuklóknak egyenesnek kell lennie, de a sípszó után megengedett a csuklók mozgatása, azaz a ’csuklózás’
  • ha a versenyzők keze szétcsúszik, egy speciális kötéllel összekötik őket, amíg a mérkőzés véget nem ér

A magyar szkander sport hosszú utat tett meg az elmúlt években, hogy a kezdeti „kocsmasport” szintről elismert sportággá váljon.

1990-ben alakult meg a Magyar Szkander Szövetség (MSZSZ), mely jelenleg 1411 igazolt, regisztrált versenyzővel rendelkezik. A magyar szövetség rendezte meg 2017-ben a szkander világbajnokságot Budapesten, mely minden idők legnagyobb és legjobb világbajnoksága volt.

Ezt a sportágat is kipróbálhatod otthon, melyhez az alábbi videó ad segítséget:

Forrás: armwrestling.hu, sportaglexikon.hu, wikipédia, Nemzeti Versenysport Szövetség kiadványa

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!