A versenytánc a táncformák vagy táncstílusok egyik legnagyobb összefoglaló csoportja. Az emberek többsége a táncot egyfajta szórakoztató tevékenységnek látja, pedig a versenytánc valójában egy nagyon kemény művészeti sportág.

Versenytáncon belül két alapstílust különböztetünk meg, a latin táncot és a standard táncot. Az elnevezésükből is kiderül, hogy két teljesen különböző stílusról van szó.

Míg a latin táncok szenvedélyesebb táncokat foglal magában, addig a standard táncok a kifinomultabb stílusra épülnek.

A nagyobb táncversenyeken 5-5 féle táncot táncolnak el a párok.

Latin kategóriában ezek a következők: samba,  cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive

Standard kategória táncai: angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep

Ezek ötvözete a tíztánc kategória, ahol mind az öt latin-és standard táncot el kell táncolnia a pároknak.

A táncok nem csak stílusban, hanem öltözködésben is eltérőek. A latintáncokhoz a nők ruhája rövid, általában színes és gazdagon díszített, a férfiak öltözete általában fekete, kevés díszítéssel.

A standard táncoknál a nők estélyire hasonlító ruhát viselnek, míg a férfiak frakkot vagy inget mellénnyel.

Utóbbinál testközelből táncolnak, a férfi vezet. Kötött műfajnak számít, ezért kevés show elem szerepel. A latin ennek az ellenkezője. A tánc elemek nagyon látványosak, sok az emelés, forgatás, kevésbé kötött a standard táncokhoz képest.

A professzionális szintet rendszerint amatőrként magas osztályban befejező, több éves gyakorlattal rendelkező, rutinos táncosok választják.

A versenytáncosok akkor számítanak profinak, ha egy meghatározott tananyagból egy vizsgabizottság előtt eredményes vizsgát tesznek. A sikeres vizsga után indulhatnak a meghirdetett profi versenyeken, melyek pénzdíjasak.

A versenytáncnak ezen ága profi szemléletet, elhivatottságot, rengeteg lemondással járó életmódot igényel. A párosok a kiváló teljesítmény eléréséhez napi több órát edzenek. Rendszeresen vesznek magánórákat hazai és külföldi trénerektől.

A táncosok tudásszintnek megfelelő osztályokban versenyeznek, az alacsonytól a legmagasabb szintig D,C,B,A,S osztályokban.

A táncosok egy-egy verseny befejezésekor- a teljesítménytől függően- pontokat kapnak, melyet a versenykönyvbe vezetnek be az adott verseny illetékesei. A Versenytánc Szabályzat rögzíti, hogy melyik osztályban mennyi pontot kell összegyűjteni ahhoz, hogy a pár magasabb osztályban indulhasson.

 

Forrás: wikipédia, rubindance.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!