Visszaszámlálás… jöhetnek az érmek!

A magyar női váltó a negyedik, azaz pontszerző helyen végzett 3000 méteren, Keszler Andrea negyeddöntőbe jutott 1000 méteren, és mindkét Liu-testvér ott lesz az 500 méter negyeddöntőjében, csütörtökön!

Kedden újra a short track versenyzőinkért szoríthattunk, és lassan már hagyomány a phjongcshangi téli olimpián, hogy ha rövidpályás gyorskorcsolya, akkor magyar pontszerzés következik.

A nők kezdték az 1000 m selejtezőivel. Jászapáti Petra negyedik helyen volt a rajt után, és nem tudott feljebb lépni, negyedikként korcsolyázott át a célvonalon is, nem jutott tovább.

Keszler Andrea továbbjutott a csütörtöki negyeddöntőbe.

Keszler Andrea futamában a brit Christie Elise rögtön a rajt után elesett, így a futamot visszalőtték. Az újabb rajt után Andrea az élre állt, majd a második helyen haladt, de a nagy esélyesek között számontartott brit versenyző nem akarta annyiban hagyni, és némi lökdösődés árán megszerezte a második helyet. Kizárták, Keszler Andreát pedig továbbjuttatták, csütörtökön a negyeddöntőben láthatjuk!

A férfiak 500 méteres számában először Knoch Viktor állt rajthoz a magyarok közül, és remekül rajtolt, utána második, továbbjutó helyen korcsolyázott, amikor váratlanul megbotlott, és elesett, így nem jutott tovább.

Liu Shaoang következett, és úgy tűnik, a fiatal versenyző tanult a korábbi kizárásokból, amikor kétségbeesetten próbált előbbre kerülni… ezúttal elsőként jött el a rajtból, és elsőként ért célba is.

Liu Shaoang nem adott esélyt ellenfeleinek, futamgyőztesként lépett tovább.

Liu Shaolin Sándor szintén rajt-cél győzelmet aratott. Láthatóan törekednek arra a magyar versenyzők, hogy már az elején a továbbjutó helyek valamelyikét megcsípjék, mert az kiderült, hogy ha ez nem sikerült, akkor később nehéz és kockázatos az előzés.

Liu Shaolin Sándor szintén rajt-cél győzelmet aratott, ő is továbbjutott a negyeddöntőbe.

Csütörtökön az 500 méter negyeddöntőjében láthatjuk tehát a Liu-testvéreket, a selejtezőfutamokban mutatott teljesítmény több mint biztató.

A női váltó – mint ahogy az előző két téli olimpián is – a B-döntőben volt érdekelt. A 3000 méteres futamban Magyarország a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia (Heidum Bernadett, mint tartalék) összeállításban küzdött az első két helyért, azaz a pontszerzésért. Az A-döntőben ugyanis szintén négy csapat volt érdekelt, így a B-döntőben szerzett második hely összesítésben a hatodikat jelentette volna, tehát újabb pontszerzést.

A magyar női váltó végül a negyedik lett, 3 olimpiai pontot szerezve így Magyarországnak!

A lányok nagyon akarták a sikert, új országos csúcsot korcsolyáztak, a futam előtti világrekordot is megdöntve, de a hollandok még náluk is gyorsabbak voltak (új világrekordot állítva fel), így maradt a második hely. Az A-döntőben viszont két csapatot is kizártak, így Magyarország végül a negyedik helyen végzett!

Jelenleg tehát van egy 6. helyünk (Jászapáti Petra, 1500 m), egy 5. (Liu Shaolin Sándor, 1500 m) és egy 4. (Magyarország, női váltó, 3000 m). Az érem nélkül szerezhető pontokból tehát már teljes a kollekció, jöhetnek az érmek.

Csütörtökön (február 22-én) erre meg is van az esélyünk, láthatjuk Keszler Andreát az 1000 m negyeddöntőjében, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is éremesélyesként szintén negyeddöntőzik 500 m-en, és már előzetesen is éremközelben van a magyar férfi váltó, hiszen ott vannak az A-döntőben (5000 m), ahol az éremhez elég egyetlen csapatot megelőzniük.

Képek: Derencsényi István / MOKSZ

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!