Visszavárunk! – Így látják a sportágak a Nagy Sportágválasztót

Ilyenre eddig még nem volt példa. A 2007 óta minden évben megrendezett Budapesti Nagy Sportágválasztó idén májusban a kialakult helyzet és a rendezvénystop miatt most először nem nyitja ki kapuit. A kitelepülő sportágak részére is nehéz időszak ez, az esemény elmaradásával sok új sportoló toborzásától esnek el, de próbálnak pozitívan tekinteni erre a helyzetre.

A Nagy Sportágválasztó azzal a céllal jött létre, hogy egy helyen és időben, minél több sportág kipróbálható legyen az érdeklődők számára, akik az edzőkkel személyesen konzultálva pontos képet kaphatnak arról, melyik a számukra leginkább megfelelő mozgásforma.

Szeretnénk, ha nem csak az utánpótlás korosztály, hanem a felnőttek is választani tudnának maguknak a sportágak közül, így sok egyesület szabadidősport szakosztállyal is jelen van a rendezvényen, mely kifejezetten ezt a korosztályt szólítja meg.

A kitelepülő sportágak fontosnak tartják, hogy rendszeresen részt vegyenek az eseményen, mert ez megkönnyíti az új sportolók toborzását, valamint sportáguk népszerűsítését.

Én úgy gondolom egyedülálló ez az rendezvény. Ennyi féle sportot felvonultatni és bemutatni, az magáért beszél. Tulajdonképpen a fiatal gyerekeknek és szüleinek, de akár felnőtt korban lévő sportolni vágyóknak is teljes felvilágosítást ad egy felhőtlen hangulatú, szuper környezetben.” – válaszolta kérdésünkre Illés Gergely, a BVSC-Zugló birkózó szakosztályának vezetője.

A Magyar Fallabda Szövetség főtitkára, Képes Gábor a sportág széles körű népszerűsítésének lehetőségét látja a rendezvényben.

Számunkra azért hasznos ez a rendezvény, mert a mi sajátos adottságunk miatt nehezen tudunk megmutatkozni a nyilvánosság, a gyerekek és szüleik, tanáraik előtt. A mi sportágunk speciális pályaigénnyel bír, nehezen tudunk figyelemfelkeltő megjelenést a klubjainkon kívül.”

A rendezvény egyedisége, hogy itt közvetlenül az egyesületek edzőitől, képviselőitől tudnak a látogatók érdeklődni a sportágakról, valamint kikérhetik véleményüket arról, adottságaik mennyire alkalmasak az adott sportág űzéséhez.

„A gyerekek és szülők mindig nehezen tudnak dönteni, milyen sportágat is válasszanak. Így egy nagyszerű lehetőség nyílik számukra, hogy nagyobb rálátást kapjanak valamennyi sportág kipróbálása után, hogy melyik sportággal próbálkozzanak, mivel a sportági képviselőkkel személyesen is tudnak egyeztetni, mely könnyebbé teszi választásukat.” – mondta Czinke Gábor, a Magyar Muaythai Szakszövetség elnökségi tagja, a Thai Box Akadémia vezetőedzője.

A Nagy Sportágválasztó sajátossága, hogy olyan sportágaknak is lehetőséget ad bemutatkozni a nagyközönség számára, akik a népszerűbb sportágak mellett nincsenek benne annyira a köztudatban. Így a látogatók nem csak a már jól ismert sportágak közül választhatnak, hanem megismerhetnek olyan mozgásformákat, melyek lehet, hogy sokkal jobban megfelelnek az ő adottságaiknak és érdeklődésüknek.

Ilyen például a tchoukball is, mely a könnyebb beazonosítás érdekében az „erőszakmentes kézilabda” jelzővel társítja a sportágat, mivel alapjaiban ehhez áll a legközelebb, de kerül minden testi kontaktust, ami ezzel ellentétben a kézilabda alapja.

„Azért tartjuk hasznosnak a Nagy Sportágválasztót, mert a látogatók megismerkedhetnek a különféle sportágakkal. Nekünk különösen fontos, hiszen a tchoukball-nak jó lehetőség a bemutatkozásra, nem csak a szülőknek, de a testnevelőknek is. Fontos számunkra a kapcsolatteremtés a testnevelőkkel, pedagógusokkal, a szülőkkel és a gyerekekkel, bemutatkozhatunk és beszámolhatunk a tchoukball sportág itthoni fejlődéséről, és ehhez ez a rendezvény kitűnő lehetőséget ad.” – mondta a Tchoukball Hungary Sport Egyesület elnöke, Kunos Anita.

Az itthon még kevésbé ismert sportágak mellett természetesen a népszerű, nagy hagyományokkal rendelkező sportágak is kiemelten fontosnak tartják, hogy részt vegyenek az eseményen.

Így van ezzel a birkózás is, melyet a legutóbbi rendezvényeken a BVSC-Zugló utánpótlása képvisel nagy sikerrel.

„Egyrészt azért tartom fontosnak a rendezvényen való megjelenést, mert sportágunk egyidős az emberiséggel, még a szókészletünkben is szerepel, mint kifejezés, így azt gondolom, mindenképpen helyet kell kapnia. Másrészt, ez egy rendkívül összetett sport, ahol nemtől, súlytól, ügyességtől függetlenül akár napi szinten sikereket lehet elérni annak, aki elkezdi. Ezt rendkívül fontosnak tartom az egyén személyiségfejlődésben.” – adta válaszul Illés Gergely szakosztályvezető.

A sportágak részéről kétségtelenül a legjobb az egész rendezvényben, mikor a standjukat ellepik a fáradhatatlan és folyamatosan edzeni vágyó gyerekek csoportjai. Ilyenkor a sportágak képviselői, az egyesület edzői, tanítványai igyekeznek lépést tartani és mindenkinek megmutatni a sportág alapjait. A nap végén látszik, hogy milyen kemény munkát fektetnek be a rendezvény két napja alatt a sportágak képviselői, akik örömmel teszik mindezt.

„A kellemes az, amikor látom, hogy egészen kis gyerekek csoportosan részt vesznek ezen a rendezvényen, és érdeklődnek is a programok iránt.” – mondta Képes Gábor főtitkár.

„Iszonyúan nagy koncentrációt vesz igénybe, hogy két napon keresztül közel 1000 sportkedvelővel, és ifjú sportkeresővel megbirkózzunk. Engem, mint sportvezetőt és szakedzőt, mindig derű tölt el, amikor látom tanítványaimon azt az egészséges fásultságot, hogy elkészültek az erejükkel és látom azt is, hogy jó érzés fogja el őket, mert segítettek, adtak valamit mások számára.” – tette hozzá Illés Gergely.

„A kicsik olyan energiával rendelkeznek, és olyan sokan vannak szerencsére, hogy a rendezvény végére győzelmet aratnak felettünk. 🙂 ” – válaszolta Czinke Gábor, a muaythai képviselője.

A járványhelyzet a rendezvényeken kívül szinte az egész sportéletre kihatással volt az elmúlt több, mint két hónapban. A legtöbb bajnokságot leállították, volt, amelyiket erre a szezonra törölték is.

Így volt ez a tchoukball sportágnál is: „Sajnos, teljesen le kellett állnunk, de most már újonnan indultak az edzések szabadtéren. Ezért is jó ez a játék, mert bárhol játszható: füvön, homokban, teremben. A panelek bárhova kihelyezhetők és már lehet is játszani.” – mondta Kunos Anita.

Más sportágaknak, akiknek komolyabb eszközigénye van, vagy csak több sportolóval együtt lehet űzni, sajnos nem lehet otthoni körülmények között edzeni olyan minőségben, hogy a sportolók jó formában maradjanak.

„Nehéz volt megtalálni, hogyan tartsunk kapcsolatot a versenyzőkkel, mert a muaythai is kontaktsport, úgyhogy sok nagyon fontos páros gyakorlás kimaradt, de helyette a közösségi oldalakon próbáltuk motiválni egymást is, mint edzők és a tanítványokat is, akik főleg most kondicionális edzést kaptak az oldalakon keresztül. Ami otthon vagy a szabadban is elvégezhető. Most próbálkozunk a visszaépítéssel, de ez idő…” – felelte kérdésünkre Czinke Gábor.

A birkózóknak valamivel könnyebb dolga van ebben a helyzetben, Illés Gergelyék a legjobbat próbálták kihozni belőle:

„A szőnyeg hiánya gondot jelenthet otthoni körülmények között, így a sportág specifikus gyakorlatok nehezebben végrehajthatók, de a karantén alatt ezt is megpróbáltuk tökélyre fejleszteni.

Gondolom otthon is birkózunk eleget edzés időponton kívül is a hétköznapokban a családtagjainkkal, szeretteinkkel, így akaratunkon kívül is űzzük ezt a csodálatos ősi sportágat.” 🙂

Ugyan most a rendezvény helyszíne üres, mi bízunk benne, hogy ősszel újra benépesül majd a Merkapt Sportközpont területe.

Találkozzunk a szeptemberi Budapesti Nagy Sportágválasztón!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!