Carter edző. Space Jam – Zűr az űrben. Témába vágó filmcímek…nem is véletlenül. Innen már könnyű kitalálni mivel folytatjuk sportági ismertetőnket… ezúttal terítéken a kosárlabda.

A sportág, melyért az Egyesült Államokban megőrülnek, Európában már számos ország van versenyben a kontinensbajnoki címért, Magyarországon pedig folyamatosan fejlődik, és sok lehetőséget rejt még magában. Erről és a kosárlabdát övező rengeteg más kérdésről Süle Krisztinát, a MAFC Nemzeti Kosárlabda Akadémia U15-ös korosztályának vezetőedzőjét és a 3×3 U23-as női válogatott szövetségi kapitányát faggattuk.

„A kosárlabda esetében nagyon összetett sportágról beszélünk. Az elkezdéshez leginkább labdaérzékre van szükség. Ahhoz, hogy az egyesületi edzők már alkalmas gyermekekkel foglalkozhassanak, a kiválasztásnak nagy szerepe van. Ennek a folyamatnak a mérhető elemei, mint például a testfelépítés, a motoros képességek, és a terhelés élettani mutatók sokat elárulnak, de természetesen ez nem minden. Vannak olyan szubjektív nem mérhető elemek, mint az ügyesség, játékintelligencia, mentális és pszichés tényezők, szociális képességek, ezek is alapvetően meghatározzák a sikerességet. Ezek az ismérvek közül természetesen sok minden fejleszthető és jobbá tehető.”

Mint bármely más sportágba, ebbe is célszerű már kisgyermekként belekóstolni és nem is muszáj, hogy ez legyen az egyetlen ilyen jellegű tevékenysége a lurkónak.

”Általában 6-7 éves kortól már tartanak labdás ügyességfejlesztő játékos edzéseket, a sportágspecifikus képzés az előkészítő csapatokban pedig 8-9 éves korban kezdődik el. Az első versenyzéssel töltött évig, akár párhuzamosan űzhető más sporttal, de a kiválasztásnak jó esetben 12 éves korig meg kell történnie.”

Amennyiben a hagyományos kosárlabda valamely kritériuma, szabálya, feltétele nem felel meg a gyermek adottságainak, elképzeléseinek, úgy a sportágon belül is kitekinthet.

„Az öt az öt elleni kosárlabda mellett megtalálható a 3×3-as kosárlabda szakág is, mely már olimpiai sportágnak számít, tehát iszonyatos léptekkel fejlődik és építkezik. Szerencsére azt mondhatom, hogy a siker sem marad el e téren, hiszen az olimpiai selejtezőn ott leszünk, így van esélyünk kijutni a tokiói ötkarikás játékokra.”

Hogy miért érdemes ezt a sportot választani?

„Csapatsport révén talán a közösségi összetartozást, az egymásért való küzdést, a megfelelő kommunikációt már említenem sem kell, de ezen kívül a teljesség igénye nélkül: alázatra nevel, fegyelmet követel, illetve segít a siker és a kudarc kezelésében.”

„Zsákolj, ha tudsz.” – így kezdtük cikkünket, hisz, aki valaha egy kicsit is foglalkozott a sportággal, az biztos, hogy kacérkodott már a gondolattal, hogy milyen lehet a levegőben úszva, több méter magasságból, labdával a kézben megrángatni azt a gyűrűt…

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!